Personajul, finanţatorul, oierul, El Ciobandante plus o sumă de alte apelative de nereprodus. Sau simplu: „ăla”. Tipul care a schimonosit faţa fotbalului (după mulţi) sau care l-a salvat de la moarte şi plictis (după alţii) pare a fi unic în peisajul sportului mondial. Dar nu e. De exemplu, „gunoierul” francez care a luat un titlu cu Montpellier, Monsieur Nicollin. Pe lîngă el, celălalt pare cantonat la grupa mică. Uitaţi una: „Pe jucătorii mei îi plătesc mai mult decît pe amantele mele. Iar ele îmi aranjează şi părul”. Sau: „Mă pun în locul şefului de la PSG. Cînd vede bugetul nostru cred că îi vine să-şi bage un crenvurst în c.. Şi ăla încă nu doare!”. Deci, se poate. Adăugaţi şi cîţiva patroni italieni slobozi la gură şi aveţi deja o altă perspectivă. Ţi-ai zice, totuşi, că asemenea personaje pot apărea în sporturi „uşoare”, aşa cum e fotbalul. Nu în ciclism. Ba bine că nu! Tocmai a părăsit scena cel mai colorat tip dintre cîţi s-au inventat, Oleg Tinkov, ex-şeful lui Contador şi Sagan. Cu slovacul n-a fost în cele mai bune relaţii – de fapt, cu cine o fi fost? Însă marele lui client s-a dovedit a fi spaniolul. La despărţire i-a transmis să nu vină la petrecere, că îi îmbolnăveşte pe toţi. Vorbind despre el a făcut portretul unui tip insipid, care nu ştie să se bucure de viaţă şi de aceea viaţa nu îi dă înapoi mai nimic. Nu bea şampanie. E mereu atent la ce pune în gură (păi, asta e definiţia profesionistului azi!). Nu e ca Sagan, care „e mai relax. Oamenii serioşi sînt mereu plictisitori. Se pot duce la naiba! Viaţa lor e de rahat”. Oroare!

De curînd, cel care „îşi va sfîrşi cariera ca o raţă şchioapă” (tot Tinkov), i-a răspuns mult mai civilizat. A vorbit despre educaţie, despre valori şi despre şampanie, „pe care o beau, dar numai cu prietenii”. Totul bun pînă aici, Tinkov e rusul cel bădăran iar El Pistolero, vesticul cel bun, manierat. M-am gîndit, chiar, de ce să îi răspundă? Ştim cine e Tinkov. Un tip cu un miliard care vine şi le dă scatoalce membrilor echipei în timp ce dau interviuri la TV, îşi vopseşte părul funcţie de culoarea tricoului pe care îl poartă vreun ciclist dintre ai lui, pretinde că se pricepe la toate, ba chiar face pe directorul sportiv (aşa cum Gigi face pe antrenorul) şi în general spune tot ce îi vine la gură. Formula succesului, vezi Trump. Nimic nou. Contador însuşi zice că l-ar fi afectat vorbele fostului patron dacă ar fi fost cineva care contează pentru el. Atunci, de ce?

Există o a doua parte a răspunsului. Inspiraţi adînc. Aşadar: „Marea problemă a început atunci (…) cînd l-a dat afară pe Bjarne Riis, omul (…) pentru care venisem la această echipă”. Ca urmare: „Poţi să vii cu o groază de bani dar trebuie să ai anumite aptitudini pentru a conduce bine – Riis le avea, Tinkov, nu”. Expiraţi.

Eu mă simt trist după aşa ceva. Tinkov o fi un clovn, ok. Dar Contador e o dezamăgire cruntă, cu repetiţie. Nu doar că a fost descalificat într-un Tur al Franţei şi unul al Italiei pentru dopaj, dar continuă să îl ridice în slăvi pe unul dintre cei mai controversaţi manageri ai acestui sport, un om în care EPO mustea cînd era ciclist şi care nu e plauzibil să-şi fi schimbat radical filosofia de atunci. Danezul e ceea ce se numeşte „un pătat” în şi aşa sumbra lume a acestui sport. Că Tinkov l-a dat afară e doar spre creditul rusului. Că îl plînge Contador, e spre ruşinea ibericului. Îmi vine să spun că mai bine tăcea. Dar mai bine aşa. Să ştim cum stăm.

2 COMMENTS

  1. De acord ca Riis e “patat”. Dar asta este incompatibil cu a fi un antrenor si un manager bun? Eu nu cred. Ce a spus Contador? Ca Riis are aptitudini de bun conducator…atat. Ce treaba are una cu alta? Omul s-a dopat, asa e. Intr-o epoca in care astea erau “regulile” jocului. Vrei sa castigi, te dopezi…altfel n-ai nicio sansa. Nu e corect, moral, etic dar, din pacate asa ajunsese ciclismul. Si toti o stiau. Intre timp zice-se ca lucrurile s-au mai schimbat. Om vedea daca asa stau lucrurile. Eu cred ca doar s-a “rafinat” acest flagel.
    Nu sunt, deci, de parere ca un fost dopat trebuie “ars pe rug”. Si da, cred ca Riis e un bun director sportiv…

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.