Christian Haettich

Parcurgerea Dolomiților, Alpilor și Pirineilor pe bicicletă nu este tocmai la îndemâna oricui, însă francezul Christian Haettich a reușit să îi străbată pedalând cu un singur picior.

Cunoscută și sub numele de Tripla Coroană, această provocare presupune străbaterea fiecărui lanț muntos într-un interval de o săptămână, cu o pauză de doar o zi între fiecare dintre cele trei. În total este vorba de 2,575km de pedalat, pe parcursul cărora ai de urcat 60 de cățărări, ce totalizează 60,000m diferență de nivel.

Haettich s-a născut în Alsacia, nord-estul Franței. Copilăria sa a fost una normală până la vârsta de 15 ani, când a suferit un accident teribil. Acesta se deplasa cu un moped în momentul în care a fost lovit frontal de o mașină care intrase în depășire. Urmările au fost grave, Haettich pierzându-și brațul stâng de la cot în jos și întregul picior stâng.

”Multe lucruri s-au schimbat în acel moment. Nu este ușor să rămâi cu aceste dizabilități la vârsta de 15 ani, mai ales în anul 1976. A trebuit să învăț să trăiesc din nou și să mă obișnuiesc cu felul în care mă privea lumea. A fost foarte dificil, am fost de multe ori respins”, spune Christian Haettich.

Chiar dacă francezul are o proteză pentru mers, aceasta nu e compatibilă cu pedalatul. Având o greutate mai mare pe partea dreaptă, procesul de a învăța să pedaleze s-a dovedit a fi foarte dificil.

“Nu aveam nici un pic de echilibru și am căzut de multe ori. Gândul de a renunța m-a bântuit deseori. Soția mea m-a ajutat foarte mult până am reușit să pedalez singur, iar din acel moment totul s-a schimbat. A durat un an până am ajuns să fiu complet sigur pe mine, dar în cele din urmă, chinul a meritat”.

”Prima cățărare pe care am pedalat era un deal de lângă casa mea, 1.8km lungime și 8% pantă medie. Am crezut că voi muri pe acea urcare, a fost incredibil de grea. Am urcat-o zilnic timp de două săptămâni. Pedalatul pe o cățărare cu un singur picior este dificil, trebuie să împingi și să tragi piciorul în permanență, dacă te oprești, vei cădea”.

”Dizabilitatea nu m-a împiedicat niciodată să urc un pas montan. Îmi oferă determinare și putere mentală. Nu pot pedala altfel, așa că nu am de ales”, spune Haettich.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.