De-a lungul istoriei, ciclismul a dat atât nume grele în postura de legende ale marilor tururi, dar și oameni care au ratat in extremis întâlnirea cu gloria.

Un astfel de rutier aflat în cea de-a doua categorie pare să fie Nairo Quintana. Născut la 4 februarie 1990, la Combaca, în Columbia, ciclistul echipei Movistar se află în ingrata postură de a fi în umbra lui Chris Froome.

Cu abilități de cățărător de necontestat, micuțul columbian a erupt în 2013, atunci când a amanetat două tricouri distinctive în Turul Franței, cel alb cu buline roșii, dedicat celui mai bun cățărător, dar și pe cel alb, dedicat celui mai bun tânăr.

Din nefericire, efortul său nu a putut fi răsplătit și cu tricoul galben. Chris Froome a dominat categoric și a punctat decisiv atunci când a contat. Prin urmare, la Paris, britanicul și-a adjudecat primul mare tur din carieră.

Quintana s-a concentrat în 2014 pe Giro și Vuelta. Din fericire pentru el, în Giro nu a avut rival și s-a impus fără prea mari emoții în fața conaționalului său, Rigoberto Uran.

În Vuelta, povestea a fost cu totul diferită pentru talentatul rutier din Columbia. Abandonul din Turul Spaniei a umbrit un 2014 fantastic. Cine știe, poate zeii ciclismului l-au pedepsit pentru absența din Marea Buclă?

Într-o nouă încercare de a atinge culmile Franței, micuțul Nairo s-a avântat la o nouă aventură în Marea Buclă. Din nou, Chris Froome s-a dovedit a fi o nucă mult prea tare pentru Quintana, iar rutierul de la Movistar s-a mulțumit din nou cu locul secund, dar cu tricoul alb câștigat pentru a doua oară.

După dezamăgirea din Le Tour, nici Vuelta nu a fost prea darnică cu Nairo. Un modest loc patru a șlefuit portretul unui sezon de uitat pentru micul ciclist de la Movistar.

2016 vinea cu mari speranțe pentru Nairo. Din păcate, Froome s-a împotrivit din nou unui succes columbian. Mai mult, el a ratat și locul secund, după asaltul impresionant din ultima parte a Turului Franței, venit din parte lui Romain Bardet, Quintana a încheiat Marea Buclă pe ultima treaptă a podiumului la finish-ul de la Paris.

Ultima speranță pentru o nouă victorie într-un mare tur venea în Spania. În Vuelta, Quintana a profitat și de ajutorul oferit de Alberto Contador și după o cursă tactică impecabilă, l-a învins într-un final pe Chris Froome.

Pentru 2017, Nairo Quintana vizează dubla în Giro și Le Tour. Ultimul care a reușit această performanță a fost Marco Pantani, în 1998. Dacă în Giro, șansele de reușită sunt destul de considerabile, în Marea Buclă, Chris Froome va veni din nou cu prima șansă. De asemenea, nu putem uita de orgoliul rănit al lui Alberto Contador, dar și energia și vitalitatea lui Romain Bardet, probabil cel mai talentat rutier francez de la Bernard Hinault încoace.

Momentan, deasupra lui Nairo planează statutul de etern secondant. În istoria ciclismului, am avut nenumărate asemenea exemple. De la Zoetemelk și Poulidor la Ullrich și Beloki, unii au mai reușit câte un succes în Marea Buclă, alții s-au chinuit în van după modelul lui Sisif.

Va scăpa Nairo de acest statut? Dacă va reuși, va deveni al șaptelea om care se va impune în toate cele trei mari tururi și se va alătura clubului select format din Jacques Anquetil, Felice Gimondi, Eddy Merckx, Bernard Hinault și mai recenții Alberto Contador și Vincenzo Nibali.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.