Un nume cunoscut în rândul fanilor ciclismului, Bauke Mollema este principalul nume propus de Trek-Segafredo pentru victoria în ediția centenară a Turului Italiei.

Cu clasări constante în top zece în marile tururi, olandezul a fost foarte aproape de a prinde podiumul din Turul Franței în 2016, dar o evoluție modestă în etapa a 19-a l-a aruncat în afara topului primilor zece la final.

ciclism.ro: Ai început foarte bine sezonul cu o victorie în Vuelta a San Juan. Cum a fost acea întrecere din punctul tău de vedere?

Bauke Mollema: A fost o alegere inspirată să încep sezonul cu Vuelta a San Juan. Nu e o cursă foarte grea și nici foarte solicitantă. E frumos să începi anul cu un drum până în Argentina, iar victoria a făcut ca această călătorie să merite. A fost pentru prima oară când am concurat în Argentina. Organizarea a fost foarte bună. Am participat alături de câțiva rutieri de acolo, nu știam la ce să mă aștept, dar a fost o întrecere foarte bună. Per total, sunt foarte mulțumit cu debutul sezonului.

ciclism.ro: După debutul foarte bun de sezon ești prezent în Tirreno-Adriatico. Consideri această cursă ca fiind pregătirea ideală în vederea participării în Turul Italiei?

Bauke Mollema: Sunt foarte multe feluri în care te poți pregăti pentru Giro, dar îmi place foarte mult să particip în Tirreno-Adriatico, Am participat la ultimele patru ediții. La acest moment, nu știu dacă e vreo diferență între participarea în Paris-Nice sau Tirreno-Adriatico, mai ales că mai e mult până când începe Giro. Totuși, nu e rău să concurezi puțin în Italia înainte de Giro.

ciclism.ro: Nairo Quintana va încerca să câștige Giro și Turul Franței. În ambele mari tururi vei și tu prezent. Care sunt obiectivele tale principale pentru aceste două mari curse?

Bauke Mollema: În Giro voi încerca să atac clasamentul general. Voi fi liderul echipei și voi da totul pentru a mă clasa cât de sus se poate. În Turul Franței, cu Alberto în echipă, rolul meu va fi diferit și voi încerca să-l ajut să-l învingă pe Quintana, dar și pe ceilalți.

ciclism.ro: Crezi că poți să îl învingi pe Quintana?

Bauke Mollema: În Giro, voi încerca. În Turul Franței am fost foarte aproape anul trecut. De altfel, am fost în fața sa în clasament până cu vreo două-trei zile înainte de sosirea de la Paris. Dacă voi fi la același nivel și în acest an, cred că am șanse și voi încerca să-l înving de această dată.

ciclism.ro: Crezi că poți deveni primul om de la Pantani care să reușească victoria în același an și în Giro și în Turul Franței?

Bauke Mollema: Nu cred. Dacă voi câștiga unul dintre aceste două tururi la care iau startul, ar fi extraordinar. Quintana cu siguranță va încerca, dar e greu să reusești un asemenea rezultat în ciclismul actual. Trebuie să fii concentrat la maxim într-un mare tur, iar după o participare în Giro, îi va fi greu lui Quintana să se lupte pentru tricoul galben, mai ales împotriva unor rutieri precum Froome sau Contador. Nu zic că e imposibil, dar e aproape o misiună imposibilă.

ciclism.ro: Începând din acest an, concurezi alături de Alberto Contador, considerat drept unul dintre cei mai mari cicliști din istorie. Cum e să fii în aceeași echipă cu el? Ți-a oferit niște sfaturi utile până acum?

Bauke Mollema: Nu am apucat să interacționăm foarte mult. Am concurat împreună doar în Abu Dhabi Tour și am fost într-un singur cantonament împreună. Sper să învăț cât mai multe de la el în Turul Franței, acolo unde va fi liderul echipei. Mi-a dat niște mici sfaturi în privința Turului Italiei. Am discutat puțin cu el în acel cantonament despre Turul Italiei. Mi-a dat niște sfaturi mici, dar esențiale. A fost plăcut să concurez alături de Alberto în Abu Dhabi. I-am putut urmări felul în care conduce echipa, dar și felul său de a fi.

ciclism.ro: Dacă ar fi să alegi o abilitate ciclistică pe care să o îmbunătățești, care ar fi aceea?

Bauke Mollema: Cățărarea. Mă descurc deja destul de bine, dar dacă mi-aș îmbunătăți felul în care parcurg cățărarea, mi-ar fi de real folos în eventualitatea câștigării unui mare tur. O cățărare poate face diferența între învingător și învins. În Giro sunt vreo șase-șapte etape montane, foarte grele și dacă ești bun la cățarare, îți poți crea un avantaj care să te ajute în vederea câștigării turului. Mă antrenez foarte mult pe cățărări, dar întotdeauna există loc de îmbunătățiri.

ciclism.ro: Vreun sfat pentru tinerii cicliști din România?

Bauke Mollema: Nu știu cum e relieful în România, dar atunci când ești încă tânăr trebuie să privești ciclismul în primul rând ca pe o distracție. Ciclismul e un sport superb. Ai ocazia să vezi atâtea peisaje frumoase. Bineînțeles, e foarte important să încerci să îți dezvolți abilitățile, dar înainte de toate trebuie să te simți bine pe bicicletă.

ciclism.ro: Un mesaj pentru fanii tăi în România?

Bauke Mollema: Nu știam că am fani în România. Vă salut pe toți. Ce pot să spun? Urmăriți-mă în Giro și cine știe, poate într-o zi voi concura într-o cursă în țara voastră.

credit foto: procycling.nl

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.