Nu mai reprezintă pentru nimeni o noutate faptul că Alejandro Valverde s-a impus în Turul Cataluniei. Ce intrigă mai mult e faptul că cel supranumit El Bala a învins un pluton de rutieri mult mai tineri decât el.

Înainte de debutul sezonului, fel de fel de comparații au început să apară în toate mediile posibile. Fie virtuale, fie reale, diverse opinii ale părerologilor de serviciu și-au făcut simțită prezența. Fie că Valverde e un ciclist învechit, fie că Valverde este doar un alt trișor. Găsesc asemenea afirmații ca fiind jignitoare. Cum poți să afirmi despre Valverde că învechit, când el de fapt nici măcar nu a îmbătrânit? Mai mult, în acest tur al Cataluniei, el a părut a fi același Valverde care-l lăsa uluit pe Lance Armstrong în celebra etapă montană cu finalul la Courchevel din 2005.

Unii afirmau că Alejandro Valverde este un ciclist ruginit și demn de dat uitării. Nimic mai fals. El l-a învins în două ocazii deja pe popularul,cu voia dumneavoastră, exagerat de popularul Alberto Contador. Prima oară a fost cu ecartul minim posibil, de o secundă. Acum, a fost mult mai clar și mult mai semnificativă diferența. Pistolarul nu a avut nici un răspuns în nici un moment la adresa glonțului care se îndrepta în dreptul său.

Mai mult, Contador, deși ceva mai tânăr decât Alejandro Valverde și cu ceva mai multe întreceri la activ în acest sezon, nu a ținut pasul în Volta a Catalunya cu cel din urmă. Cu toate că a încheiat pe un rezonabil loc secund, Contador nu a strălucit de nici o culoare, fiind umbrit din plin de inteligența tactică debordantă a lui Valverde.

Frustrat de penalizarea injustă primită după contratimpul pe echipe, Valverde a ținut să dea întregului pluton o lecție foarte dură. Clasamentul final arată o realitate distorsionată, diferența reală fiind mult mai mare. Efortul Glonțului a fost nimicitor, iar felul în care s-a impus ne duce cu gândul la coloșii de altădată ai ciclismului.

Evoluția din Turul Cataluniei a atras pe bună dreptate comparații cu Eddy Merckx. Asemeni Canibalului, Valverde a demolat competiția la toate capitolele. Fie că vorbim de contratimp, de cățărări, de punch sau de sprint, “ruginitul” rutier al echipei Movistar a demolat o competiție formată din nume grele ale ciclismului actual și i-aș reaminti pe Contador, Froome sau Bardet, toți, cu marii pretenții la victoria din Marea Buclă.

Am vorbit destul despre Valverde. Să trecem puțin și în tărâmul pistolarului. Alberto Contador nu a fost extraordinar în Catalunia. Deși avantajat de penalizarea lui Valverde, El Pistolero a fost mai mereu deranjat de ceva. Sau cel puțin așa a lăsat impresia.

Fără îndoială, vârful de formă al lui Contador nu a fost încă. Nici Froome, care a avut o zi dezastruoasă în etapa cu finish la Reus, nu e încă în punctul maxim de formă. Cu toate acestea, dacă Valverde continuă în acest ritm, visul lui Alberto de a câștiga încă un tur al Franței, vor fi năruite. Pe lângă Valverde, Movistar îl va aduce în Le Tour și pe Nairo Quintana, proaspăt câștigător în Tirreno-Adriatico.

Dacă tot am reamintit de Alberto Contador, trebuie să reamintim că este pentru a treia oară în acest an când încheie pe poziția secundă într-o întrecere pe etape. Fără a fi guri rele, putem spune că șansele sale la Turul Franței sunt mult mai reduse ca în anii trecuți. Totuși, e cam greu să emiți pretenții la o victorie în Marea Buclă, atunci când în Paris-Nice, ești învins de un locotenent de-al lui Chris Froome, fie chiar și pentru doar două secunde.

Cu toate acestea, ciclismul este un sport al imprevizibilului. S-au văzut scenarii mult mai nerealiste care s-au dovedit a fi de succes. Să ne reamintim doar de prima victorie a lui Contador din Turul Franței, venită în circumstanțe cel puțin norocoase.

Dacă Alejandro Valverde și-a epuizat deja toate resursele e dificil de estimat. E nedrept însă să faci comparații care nu sunt demne de măreția acestui geniu al ciclismului. În persoana spaniolului, avem de-a face cu probabil cel mai demn urmaș al lui Merckx în materie de curse clasice. Până la urmă și glonțul ruginit mai împușcă pistolarul, nu-i așa?

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.