Născut pe 15 octombrie 1980, Tom Boonen este deja una dintre figurile legendare ale ciclismului. Cu patru victorii în Paris-Roubaix, trei victorii în Turul Flandrei și numeroase alte succese, printre care și tricoul verde obținut în 2007 în Turul Franței, ciclistul belgian se va retrage astăzi din activitatea profesionistă.

Indiferent de simpatii sau antipatii, Tom Boonen nu îți poate rămâne indiferent. O figură la fel de glorioasă precum Alberto Contador și Alejandro Valverde, flamandul este precum o operă de artă. Cu cât a trecut timpul, cu atât Tom a devenit mai valoros, dar și mai iubit de fanii ciclismului.

Retragerea sa va lăsa un gol greu de umplut. Sigur, se vor naște noi și noi legende ale ciclismului în timp, dar cu greu, vor atinge cifrele statistice, dar mai ales carisma uriașă a lui Tom.

Nici nu mai contează dacă Boonen câștigă astăzi sau nu. Este irelevant. Sigur, o retragere în glorie ar stârni multe discuții și l-ar urca pe un piedestal regal pentru eternitate. Totodată, realitatea din teren nu îi e tocmai favorabilă, iar dacă privim desfășurarea evenimentelor din Turul Flandrei, Tom Boonen ar putea fi catalogat ca outsider astăzi. Cu toate acestea, puțini au domesticit sălbaticele pavete din Paris-Roubaix așa cum a făcut-o el. Să-l scoți din calculele victorie pe acest colos nu reprezintă doar neștiință ciclistică, dar și pură prostie. Oricând acest magician al sprinturilor poate scoate o surpriză din joben. Vreți un friendly reminder? Aruncați un ochi pe rezumatul cursei de anul trecut de la campionatul mondial desfășurat în Qatar. Cine s-ar fi așteptat ca bătrânul Tom să fie medaliat cu bronz? Mai nimeni.

Astăzi asistăm la retragerea unui mit. Acest Paris-Roubaix, îl va arunca pe Tom Boonen din rândul cicliștilor direct în rândul zeilor acestui sport superb. De mâine, vom vorbi la trecut despre Tom Boonen ciclistul, dar vom vorbi pentru restul zilelor noastre despre Tom Boonen, zeul pavatelor și sprinterul letal care dădea dureri de cap celor tineri și la vârste la care alții își beau sucul de portocale de dimineață din statutul de pensionar.

Indiferent de apartenența ciclistică, vă invit să-l urmăriți pe Tom Boonen în epilogul unei cariere demne de povestit nepoților, iar dacă îmi este permis să-l parafrazez pe legendarul Ioan Chirilă, frumoasele noastre duminici își vor pierde puțin din strălucire fără Tom Boonen.

1 COMMENT

  1. Inca un articol emoționant, marca Paul Athes. Chiar daca nu sunt fan Tom Boonen, nu pot ramane indiferent la retragerea unei legende. Se prea poate ca aplecarea spre melodrama sa-mi fie cauzată si de recenta clasare pe locul 2 (a 4-a de anul acesta!) a Pistolarului… Salutare si la cat mai multe articole scrise pentru coarda sensibilă!

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.