La debutul anilor ’70, în inima Californiei, o nouă ramură a ciclismului lua naștere. Bicycle motocross sau BMX este într-un plin boom de popularitate în ultimele decenii.

Dacă inițial BMX-ul era doar o distracție, astăzi putem vorbi de o adevărată industrie, acest fapt fiind mai evident în Statele Unite decât în Europa. Cu siguranță, fiecare dintre noi am rămas măcar o dată uluiți de trick-urile care sfidează uneori cele mai elementare legi ale fizicii.

După apariția X Games la debutul anilor ’90, BMX-ul freestyle a explodat în popularitate. Un alt boom a venit tot în acea perioadă, dar din motorsport. Celebrul Jeremy McGrath a popularizat nac nac-ul în supercross și motocross. Cel supranumit Mc avea în background-ul său numeroase titluri obținute la BMX în copilărie. De altfel, numeroase alte nume din lumea motocross-ului au avut BMX-ul la activ. Mai mult, Gautier Paulin a devenit campion mondial la BMX în 2000, la 10 ani.

Cu toate acestea, cel mai mare boom a fost produs însă de legendarul Dave Mirra. Mai toți puștanii născuți în anii ’90 au încercat jocurile video care poartă semnătura răposatului rider. Dacă Tony Hawk și Bob Burnquist sunt zeii absoluți ai skate-ului, Dave Mirra a fost, este și probabil că va fi pentru mult timp de acum înainte emblema BMX-ului.

Popularitatea tot mai accentuată în rândul tinerilor este explicabilă. Un BMX rezonabil nu doar că este mai ieftin decât un MTB sau o cursieră, dar este și mai ușor de transportat, dar și de reparat.

Din 2009, BMX-ul are și un Hall of Fame propriu. Prima generație de hall of famers i-a avut în prim-plan pe cei doi granzi enumerați mai sus, Dave Mirra și Jeremy McGrath. Primul a scris istorie cu numeroasele titluri obținute la X Games și cu popularitatea sa aproape incomensurabilă. Al doilea, a adus elementele din BMX la motocross (MX) și supercross (SX), frații motorizați ai BMX-ului.

În continuă creștere de popularitate, BMX-ul a ajuns și probă olimpică de ceva vreme. Maris Strombergs este cel mai laureat rider la Jocurile Olimpice, letonul fiind campion la Beijing și la Londra, în 2008 și 2012. La ediția braziliană din 2016, americanul Connor Fields a readus titlul olimpic în patria mamă a BMX-ului.

Fie că vorbim de freestyle sau de cursele profesioniștilor, BMX-ul este ruda postmodernă a ciclismului. Și când ne gândim că BMX-ul a început doar ca o distracție a puștanilor sătuli de normele plictisitoare ale societății…

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.