Philippe Gilbert și-a adjudecat cea de-a patra victorie din carieră în prestigioasa clasică olandeză.

Ediția din 2017 avea să se desfășoare pe o distanță de 264.6 kilometri. Startul festiv s-a dat la Maastricht. Prima parte a întrecerii a fost mai degrabă anostă, chiar dacă a existat o evadare destul de numeroasă.

Acțiunea a început să devină mai vie abia în ultimii 50 de kilometri. După ce evadații au fost prinși, plutonul s-a rupt în două grupulețe. Unul mic, format din șapte rutieri și cel mare, acolo unde îl regăseam pe Alejandro Valverde.

Cei șapte care au atacat au fost Philippe Gilbert, Michal Kwiatkowski, Michael Albasini, Nathan Haas, Ion Izaguirre, Jose Joaquin Rojas și Sergio Henao. Distanța față de plutonul urmăritor a crescut vertiginos. Devenea o certitudine că învingătorul se va alege dintre cei șapte.

Finalul cursei a fost marcat de desprinderea decisivă a lui Philippe Gilbert și Michal Kwiatkowski. Ceilalți din grupul urmăritor nu au avut nici o replică la atacul dat de cei doi.

Sprintul final avea să fie o afacere în doi. Într-o tactică similară cu cea propusă de Greg van Avermaet în Paris-Roubaix, cei doi s-au tatonat. Michal Kwiatkowski a lansat sprintul și se părea că luase suficientă distanță pentru a se impune după modelul din Milano-San Remo.

Cu toate acestea, Philippe a jucat inteligent și a așteptat. La momentul oportun, belgianul a propus un contraatac letal care i-a adus și victoria finală, după un sprint devastator.

Michal Kwiatkowski n-a putut replica figura din Milano-San Remo și a fost nevoit să se mulțumească cu locul secund. La zece secunde distanță, a venit și grupulețul de patru. Michael Albasini a sprintat decisiv și a obținut ultimul loc pe podium. Nathan Haas, Jose Rojas și Sergio Henao au venit pe următoarele trei poziții.

Ion Izaguirre nu a mai forțat și a sosit pe un solitar loc șapte. În spatele său, plutonul masiv sprinta pentru titlul de best of the rest. Sonny Colbrelli a venit la final pe locul al nouălea, la un pas să-l prindă din urmă pe Michael Gogl. Michael Matthews a completat topul primilor zece, în timp ce Alejandro Valverde a sosit pe 19.

Tot astăzi a avut loc și cursa feminină din Amstel Gold Race. Anna van der Breggen a obținut o victorie solitară, după ce a dominat întrecerea. Campioana olimpică din proba de șosea de la Rio de Janeiro a fost urmată de Elizabeth Deignan și Katarzyna Niewiadoma.

Ultima clasică care precede monumentul Liege-Bastogne-Liege este Săgeata Valonă. Această prestigioasă întrecere se va desfășura miercuri, 19 aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.