Alejandro Valverde s-a impus în ediția din acest an a prestigioasei clasice monument Liege-Bastogne-Liege.

Ultimul monument ciclistic al primăverii a debutat într-o notă tristă. Întregul pluton a ținut un minut de reculegere în memoria lui Michele Scarponi, cel care a decedat ieri dimineață în urma unui tragic accident.

După acest scurt, dar emoționant omagiu, plutonul a plecat din Liege. Un traseu lung, de 258 de kilometri, cu o diferență de nivel foarte mare. Încă din startul întrecerii, au existat tentative de evadare. În cele din urmă, opt temerari și-au făcut curaj și au format un grup destul de omogen.

Tiago Machado, Anthony Perez, Stéphane Rossetto, Mekseb Debesay, Bart De Clercq, Nick Van Der Lijke, Fabien Grellier și Aaron Gate au format octagonul evadatorilor. În scurt timp, avantajul lor a ajuns la peste 13 minute și jumătate.

Plutonul a început domol cursa, dar, cu aproximativ 100 de kilometri înainte de finish-ul de la Liege, Simon Gerrans, câștigătorul din 2014, a dezmorțit restul lumii cu un atac. Acesta a fost contracarat imediat, însă, a dat semnalul revenirii.

Încet, dar sigur, Team Sky, Orica-Scott și Movistar s-au perindat la trenă. Eforturile celor trei echipe au fost vizibile. În fiecare kilometru, plutonul recupera din avansul evadaților, iar o surpriză din partea celor opt părea acum o fata morgana.

În cele din urmă, evadarea a fost prinsă, așa cum era previzibil. Ultimii kilometri ai întrecerii au adus câteva atacuri sporadice, dar toate au fost contracarate cu o debordantă lejeritate de Alejandro Valverde și compania.

Finalul din Liege-Bastogne-Liege a fost fără istoric. Cu toate că Dan Martin a încercat un atac decisiv cu câteva sute de metri înainte de finish, Alejandro Valverde a venit ca un uragan și s-a impus fără emoții în fața unui Dan Martin descumpănit de colosalul efort valverdian.

Michal Kwiatkowski a greșit tactica de această dată. Deși se baza pe sprijinul lui Henao, polonezul a încheiat doar pe locul al treilea. Michael Matthews a reușit un rezultat extraordinar și a încheiat pe un foarte bun loc patru. Ion Izagirre a completat topul primilor cinci, în timp ce, în primii zece s-au mai clasat Romain Bardet, Michael Albasini, Adam Yates, Michael Woods și Rafal Majka.

Pentru Alejandro Valverde acesta este cel de-al patrulea triumf din carieră în Liege-Bastogne-Liege. Legendarul rutier spaniol s-a mai impus în edițiile din 2006, 2008 și 2015. Mai mult, acest succes îl aduce pe Valverde în postura de lider all-time la numărul victoriilor în clasicele din Ardeni (Fleche Wallonne și Liege-Bastogne-Liege).

Tot astăzi a avut loc și ediția inaugurală din Liege-Bastogne-Liege la feminin. Aceeași Anna van der Bruggen s-a impus și a făcut o triplă istorică. La interviul de după cursă, Alejandro Valverde i-a dedicat victoria lui Michele Scarponi.

Un gest frumos din partea unei mari legende a ciclismului pentru un camarad căzut la datorie.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.