O ediție mohorâtă a Liege-Bastogne-Liege s-a încheiat cu un rezultat previzibil. Alejandro Valverde s-a impus după un sprint devastator în fața unui Dan Martin uluit. După doi ani de zile, bătrânul Alejandro și-a recucerit bătrâna doamnă pentru a patra.

Din nefericire, victoria sa a fost trecută pe plan secund. Moartea fulgerătoare a lui Michele Scarponi a fost subiectul principal de discuție în lumea ciclistică. Trecerea în neființă a unui om poate reprezenta ceva banal, căci se întâmplă cotidian, dar moartea unui rutier atât de valoros nu poate fi trecut cu vederea.

Omagiile au curs atât la propriu, cât și la figurat. Vincenzo Nibali și Alejandro Valverde, cei care s-au impus în Turul Croației și în Liege-Bastogne-Liege, au plâns la finele celor două întreceri. Mai mult, într-un gest de umanitate rarisim întâlnit în lumea sportivă a zilelor noastre, El Bala a promis că va dona întreaga sumă de bani câștigată de pe urma câștigării monumentului belgian familiei lui Scarponi.

Revenind la o notă ceva mai optimistă și la eroul nostru de ieri, trebuie să reamintim că Valverde va împlini mâine onorabila vârstă de 37 de ani. Legendarul rutier spaniol a scris tacit și sub umbra doliului purtat pentru Scarponi o nouă pagină în istoria ciclismului. El Bala l-a depășit pe Eddy Merckx la numărul de victorii în clasicele din Ardeni. Iată, în sfârșit, un record care nu mai stă sub palmaresul greu de egalat al Canibalului.

Canibalul zilelor noastre a fost intangibil și după cum am afirmat mai sus, el a folosit o tactică similară cu cea din 2015. Singura diferență a fost cea meteorologică. Ploaia care de obicei condimenta Liege-Bastogne-Liege a lipsit cu desăvârșire în acest an. Nici acțiunea parcă nu a mai fost la fel de frumoasă ca în alți ani, dar acest mic amănunt a trecut pe planul secund.

Prin succesul de ieri, Valverde ne arată că niciodată nu e târziu să îți îndeplinești visele. Gurile rele ar putea spune că aceste victorii sunt suspecte, dată fiind vârsta înaintată a spaniolului. Logica ne spune însă că ar fi fost prins deja dacă s-ar fi dopat. E greu ca în această epocă post-Armstrong și compania, vreun pasionat de suc de portocale să mai scape nepedepsit. Sigur, unii se mai ascund în spatele scuzelor legate de carnea de vită, dar nu e cazul la Valverde.

Peste ani, grație tehnologiei și în special a internetului, vom putea rememora victoriile sale. Mai mult, cei care am fost contemporani cu el, vom avea multe amintiri frumoase de povestit urmașilor. Până la urmă, mitul valverdian a spulberat testul timpului, nu-i așa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.