Nairo Quintana s-a impus în etapa a noua din Turul Italiei.
Startul zilei a fost dat din Montenero di Bisaccia. Imediat după depart reel o evadare numeroasă s-a format. Tstatevich, Pederson, Marcato, Frail, Tratnik, Montaguti, Leon Sanchez, Busato și Keisse. Alături de cei nouă s-au mAai alăturat și Pierre Roland, Marczynski și Sacha Modolo.
Evadarea nu a avut un mare succes. Cu toate că Pierre Roland era singurul nume mai sonor, el nu era un pericol pentru oamenii de clasament general. Mai mult, avansul maxim al evadării nu a fost mai mare de două minute și jumătate. De altfel, plutonul a prins toți evadatorii pe rând, iar cu 22 de kilometri înainte, regruparea era făcută.

Finalul etapei ne aducea un nou moment oportun pentru răsturnări de situație în clasamentul general. Plutonul era condus de Movistar, iar efortul echipei spaniole îl aducea în postură de mare favorit pe Nairo Quintana.

Dezastrul a lovit în pluton cu ceva mai puțin de 15 kilometri înainte de final. O motocicletă staționată a fost izbită în plin de Wilco Kelderman. Căzătura olandezului de la Sunweb a adus la o hecatombă generală și la căzătura unui mare favorit la victorie, Geraint Thomas. De altfel, mai bine de jumătate din team-ul britanic a fost angrenat în acest incident nefericit.

Un prim moment urât al unei ediții centenare foarte frumoase. Ultimii kilometri au reprezentat momentul oportun pentru marii favoriți de a-și etala calitățile de cățărători. Plutonul s-a rarefiat din ce în ce mai mult. După o serie de atacuri, Nairo Quintana, Thibaut Pinot și Vincenzo Nibali au rămas în frunte. Rând pe rând, Quintana și Pinot au încercat să-l desprindă pe favoritul local, dar în primele faze ale cățărării, Nibali a replicat de fiecare dată.

Cu doar cinci kilometri rămași înainte de final, Nairo Quintana a atacat și a tras lozul câștigător. Mai mult, Vincenzo Nibali a fost desprins și de Thibaut Pinot, cel care rămăsese singur în urmărirea micului columbian de la Movistar. Dezastrul lui Nibali a continuat, iar Rechinul a fost prins și de Tom Dumoulin și Bauke Mollema. Spre finalul etapei, aceștia l-au ajuns și pe Thibaut Pinot.

Finalul etapei a continuat sub zodia dominației lui Nairo Quintana. Columbianul și-a continuat atacul și a trecut linia de sosire în postura de învingător. Dat fiind faptul că s-a impus, el devenea automat noul lider al clasamentului general din Turul Italiei.

Thibaut Pinot a încheiat pe locul secund și a limitat puțin daunele, după ce a sosit la 24 de secunde în urma lui Quintana. Tom Dumoulin a completat un podium nesperat și are acum prima șansă la contratimpul de marți. Bauke Mollema a sosit pe patru, la 41 de secunde în spatele lui Quintana.

Ceea ce inițial părea a fi o zi formidabilă pentru Vincenzo Nibali s-a încheiat într-o notă mai mult decât negativă. Rechinul din Messina a sosit la finish pe locul al cincilea, la exact un minut în urma lui Quintana. Câștigătorul de anul trecut a pierdut tot acest ecart în ultimii cinci kilometri ai zilei și are un deficit substanțial de recuperat dacă dorește să-și păstreze titlul obținut în 2016. Domenico Pozzovivo, Tanel Kangert, Ilnur Zakarin, Sebastian Reichenbach și Davide Formolo au completat topul primilor zece clasați astăzi.

În clasamentul general, Nairo Quintana a preluat tricoul roz de la Bob Jungels. Columbianul de la Movistar este urmat de Thibaut Pinot și Tom Dumoulin, cei doi având de recuperat 28 de secunde, respectiv 30. Bauke Mollema ocupă locul al patrulea, la 51 de secunde în urma lui Quintana, în timp ce, Vincenzo Nibali completează topul primilor cinci clasați, cu un deficit de 1:12 de recuperat.

În clasamentul tricoul ciclamiu, Fernando Gaviria conduce detașat, cu un avans de 31 de puncte în fața lui Jesper Stuyven. Andre Greipel completează acest podium provizoriu, cu 129 de puncte. Jan Polanc continuă să conducă în clasamentul tricoului albastru, dedicat celui mai bun cățărător. El este urmat de învingătorul de astăzi, Nairo Quintana și de Thibaut Pinot. Davide Formolo a preluat tricoul alb după rezultatul excelent de astăzi și este urmat de Bob Jungels și Jan Polanc.

Turul Italiei va lua o pauză mâine și va reporni la drum marți, 16 mai, cu ocazia contratimpului individual care va avea loc între localitățile Foligno și Montefalco, pe o distanță de 39.8 kilometri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.