Bob Jungels a câștigat etapa a 15-a a Turului Italiei.

Pe o distanță de 199 de kilometri, plutonul angrenat în ediția centenară a Turului Italiei a pornit la drum astăzi de la Valdengo. Cu toate că în teorie nu se anunțau mari modificări în clasamentul general, etapa de astăzi a venit cu multe răsturnări de situație.

Chiar dacă au existat câteva încercări de a forma o evadare, până spre finalul etapei nici una nu a dat roade. Prima veste bombă a venit de la Caleb Ewan. Sprinterul australian a abandonat Turul Italiei. Pentru Ewan, această ediție centenară din Giro a fost mai degrabă o povară, el nereușind să aibă vreun rezultat notabil.

Următorul moment cheie al zilei a venit atunci când Nairo Quintana a căzut. Columbianul a scăpat mult mai ușor decât Caleb Ewan și a continuat cursa. Cu toate acestea, micuțul rutier al echipei Movistar a întâmpinat în continuare probleme și a fost nevoit să schimbe încă o dată bicicleta.

Cu o prezență scenică mai degrabă modestă până acum, Pierre Roland a inițiat un atac și a rămas mult timp în fruntea etapei. Din păcate pentru temerarul francez, în ultimii patru kilometri, micul pluton al favoriților rămas a stopat brutal efortul său și a fost nevoit să se recunoască învins.

Înainte de a fi prins de pluton, un alt incident serios a marcat ziua. Cu ceva mai puțin de 10 kilometri înainte de final, Tanel Kangert a suferit o căzătură violentă, iar după primele investigații medicale se pare că ar fi vorba despre o ruptură de claviculă. Estonianul de la Astana nu a abandonat, dar, ca urmare al acestui incident, a pierdut poziția în top zece.

Finalul etapei a fost cu adevărat electrizant. În ultimii patru kilometri, au existat cel puțin trei atacuri care păreau a fi decisive. Primul care a ridicat mingea la fileu a fost Bob Jungels. Ofensiva luxemburghezului de la Quick-Step Floors a fost imediat oprită de Vincenzo Nibali și Domenico Pozzovivo.

Fără să stea prea mult pe gânduri, Nibali a încercat să atace pentru a mai tăia din ecartul care îl desparte de Tom Dumoulin, deținătorul tricoului roz. Cu toate eforturile disperate, tentativa rechinului din Messina nu a dat roade și s-a văzut nevoit să se replieze.

Ultimul atac serios a venit din partea lui Adam Yates. Tânărul rutier britanic de la Orica-Scott a declanșat sprintul final, dar efortul său a fost imediat de Bauke Mollema și compania. Nici olandezul nu a reușit mai mult, iar în cele din urmă, după un sprint mai degrabă anemic, Bob Jungels a reușit să se impună în premieră într-o etapă din Turul Italiei.

În mod total surprinzător, Nairo Quintana a reușit să sosească al doilea și a tăiat șase secunde din avansul lui Dumoulin. Podiumul zilei a fost completat de Thibaut Pinot, în timp ce Adam Yates și Domenico Pozzovivo au sosit pe patru și cinci. În primii zece s-au mai clasat Patrick Konrad, Vincenzo Nibali, Tom Dumoulin, Ilnur Zakarin și Bauke Mollema.

În clasamentul general al ediției centenare a Turului Italiei continuă să conducă același Tom Dumoulin. Nairo Quintana a redus ecartul, dar se află în continuare la 2:41 în urma olandezului. Podiumul este completat de Thibaut Pinot, francezul având de recuperat 3:21 pentru a putea spera la tricoul roz. În primii cinci îi mai regăsim pe Vincenzo Nibali (+3:40) și Ilnur Zakarin (+4:24).

Deținătorii celorlaltor tricouri distinctive sunt aceeași. Tricoul ciclamiu, dedicat celui mai bun sprinter, este deținut în continuare de Fernando Gaviria. Tom Dumoulin a rămas purtătorul tricoului albastru dedicat celui mai bun cățărător. Învingătorul de astăzi, Bob Jungels, rămâne deținătorul tricoului alb, destinat celui mai bun tânăr.

Ediția centenară a Turului Italiei va lua o pauză mâine și va continua marți cu etapa a 16-a. Startul va loc la Rovetta, iar finalul zilei va fi în ascensiune, la Bormio, după 222 de kilometri.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.