Bob Jungels a câștigat etapa a 15-a a Turului Italiei.

Pe o distanță de 199 de kilometri, plutonul angrenat în ediția centenară a Turului Italiei a pornit la drum astăzi de la Valdengo. Cu toate că în teorie nu se anunțau mari modificări în clasamentul general, etapa de astăzi a venit cu multe răsturnări de situație.

Chiar dacă au existat câteva încercări de a forma o evadare, până spre finalul etapei nici una nu a dat roade. Prima veste bombă a venit de la Caleb Ewan. Sprinterul australian a abandonat Turul Italiei. Pentru Ewan, această ediție centenară din Giro a fost mai degrabă o povară, el nereușind să aibă vreun rezultat notabil.

Următorul moment cheie al zilei a venit atunci când Nairo Quintana a căzut. Columbianul a scăpat mult mai ușor decât Caleb Ewan și a continuat cursa. Cu toate acestea, micuțul rutier al echipei Movistar a întâmpinat în continuare probleme și a fost nevoit să schimbe încă o dată bicicleta.

Cu o prezență scenică mai degrabă modestă până acum, Pierre Roland a inițiat un atac și a rămas mult timp în fruntea etapei. Din păcate pentru temerarul francez, în ultimii patru kilometri, micul pluton al favoriților rămas a stopat brutal efortul său și a fost nevoit să se recunoască învins.

Înainte de a fi prins de pluton, un alt incident serios a marcat ziua. Cu ceva mai puțin de 10 kilometri înainte de final, Tanel Kangert a suferit o căzătură violentă, iar după primele investigații medicale se pare că ar fi vorba despre o ruptură de claviculă. Estonianul de la Astana nu a abandonat, dar, ca urmare al acestui incident, a pierdut poziția în top zece.

Finalul etapei a fost cu adevărat electrizant. În ultimii patru kilometri, au existat cel puțin trei atacuri care păreau a fi decisive. Primul care a ridicat mingea la fileu a fost Bob Jungels. Ofensiva luxemburghezului de la Quick-Step Floors a fost imediat oprită de Vincenzo Nibali și Domenico Pozzovivo.

Fără să stea prea mult pe gânduri, Nibali a încercat să atace pentru a mai tăia din ecartul care îl desparte de Tom Dumoulin, deținătorul tricoului roz. Cu toate eforturile disperate, tentativa rechinului din Messina nu a dat roade și s-a văzut nevoit să se replieze.

Ultimul atac serios a venit din partea lui Adam Yates. Tânărul rutier britanic de la Orica-Scott a declanșat sprintul final, dar efortul său a fost imediat de Bauke Mollema și compania. Nici olandezul nu a reușit mai mult, iar în cele din urmă, după un sprint mai degrabă anemic, Bob Jungels a reușit să se impună în premieră într-o etapă din Turul Italiei.

În mod total surprinzător, Nairo Quintana a reușit să sosească al doilea și a tăiat șase secunde din avansul lui Dumoulin. Podiumul zilei a fost completat de Thibaut Pinot, în timp ce Adam Yates și Domenico Pozzovivo au sosit pe patru și cinci. În primii zece s-au mai clasat Patrick Konrad, Vincenzo Nibali, Tom Dumoulin, Ilnur Zakarin și Bauke Mollema.

În clasamentul general al ediției centenare a Turului Italiei continuă să conducă același Tom Dumoulin. Nairo Quintana a redus ecartul, dar se află în continuare la 2:41 în urma olandezului. Podiumul este completat de Thibaut Pinot, francezul având de recuperat 3:21 pentru a putea spera la tricoul roz. În primii cinci îi mai regăsim pe Vincenzo Nibali (+3:40) și Ilnur Zakarin (+4:24).

Deținătorii celorlaltor tricouri distinctive sunt aceeași. Tricoul ciclamiu, dedicat celui mai bun sprinter, este deținut în continuare de Fernando Gaviria. Tom Dumoulin a rămas purtătorul tricoului albastru dedicat celui mai bun cățărător. Învingătorul de astăzi, Bob Jungels, rămâne deținătorul tricoului alb, destinat celui mai bun tânăr.

Ediția centenară a Turului Italiei va lua o pauză mâine și va continua marți cu etapa a 16-a. Startul va loc la Rovetta, iar finalul zilei va fi în ascensiune, la Bormio, după 222 de kilometri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.