Ivan Basso

O echipă de cercetători ai University of Keele din Staffordshire, Marea Britanie, a ajuns la concluzia că înjuratul crește în mod semnificativ performanțele sportivilor în comparație cu rostirea unor cuvinte neutre.

Studiul a fost compus din mai multe experimente realizate cu oameni ce au fost puși să pronunțe fie cuvinte neutre, fie înjurături în timp ce pedalau pe o bicicletă staționară.  În sesiunile în care cicliștii au fost puși să vorbească urât s-a descoperit că aceștia au înregistrat o putere mai mare cu 24 wați în medie.

De asemenea, cei care au analizat datele au descoperit că pulsul nu a înregistrat creșteri cuantificabile la voluntarii care au fost puși să înjure, ceea ce înseamnă că vorbele urâte nu au declanșat un ‘răspuns de luptă sau de fugă’ (o stare de stres acut) așa cum se așteptau.

29 de oameni au participat la acest experiment, aceștia fiind puși să aleagă înjurătura care le-ar veni prima dată în minte dacă ar primi o lovitură de ciocan peste degete. Pentru cuvintele neutre, voluntarilor li s-a sugerat să se gândescă la un cuvânt care ar descrie o masă.

Doctorul Richard Stephens, cel care a condus studiul, a spus: ”Știam din cercetări anterioare că înjuratul crește nivelul suportabilității durerii. O posibilă explicație ar putea fi că acesta stimulează sistemul nervos simpatic. Dacă acesta este cu adevărat motivul, atunci ne-am fi așteptat să descoperim că înjuratul îi face pe oameni mai rezistenți la efort, iar rezultatele cercetării noastre sugerează fix acest lucru”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.