Ce sportiv tânăr olandez vă impresionează cel mai mult, domnule Cruijff? Tom Dumoulin, băiatul de la ciclism. Acesta a fost răspunsul scurt, dar sintetic al legendarului Johan Cruijff în unul dintre ultimele sale interviuri date pentru presă înainte de anunțarea bolii nemiloase care avea să îi curmeze viața.

Iată că pariul fostului mare fotbalist prinde contur și victoria din ediția centenară a Turului Italiei dovedește că tânărul Dumoulin are un potențial uriaș. Ce-i drept, la vârsta sa de acum, 26 de ani, Alberto Contador era deja câștigător al tuturor celor trei mari tururi. Cum însă nu toată lumea are precocitatea lui Alberto, revenim imediat la subiectul poveștii noastre.

Înainte de acest Giro, Tom Dumoulin figura pe lista favoriților, dar nu era luat foarte în serios de cei care îl dădeau învingător sigur pe Nairo Quintana. De altfel, columbianul a avut rare momente de geniu în acest tur, iar dacă s-ar fi impus și aici și în Turul Franței, s-ar fi comis o mare nedreptate la adresa regretatului Marco Pantani, ultimul mare ciclist care a reușit această dublă, în 1998.

Rareori, pe parcursul celor trei săptămâni, Tom Dumoulin a avut emoții asupra victoriei. O realizare uriașă pentru probabil cel mai talentat contratimpist post Cancellara. Mai mult, pe parcursul turului, s-au găsit comentatori care să-l compare deja cu marele Miguel Indurain, unul dintre cei mai valoroși contratimpiști ai ciclismului modern. Nu a scăpat nici Merckx, omul bun la toate, dar o asemenea comparație ar fi deja penibilă și complet în defavoarea lui Tom.

Totuși, rămâne să ne întrebăm. Este Tom Dumoulin următorul mare nume al ciclismului? Giro 100 ne-a răspuns doar parțial la dilema noastră, însă, cu siguranță, dacă evoluțiile de acest fel vor continua, olandezul zburător va face ravagii în anii care vor urma. Asemeni conaționalului care își punea mari speranțe în el cândva, Tom Dumoulin a fost un soi de rebel al ediției centenare din Giro. O luptă dusă contra celor doi corifei, Quintana și Nibali, l-a adus totuși la Milano, cu mult râvnitul tricou roz. A fost ușor drumul? Nicidecum.

Dacă acel accident natural nu apărea în ultima săptămână, Tom ar fi avut victoria asigurată cu mult înainte de final. Este de-a dreptul sublim felul în care liderul echipei Sunweb și-a îmbunătățit talentul de cățărător. Sperăm totuși că această prodigiozitate de dată recentă nu e temporară și nu e datorată unor substanțe mai mult sau mai puțin dubioase, însă, la natura ciclismului actual, acest fapt este din ce în ce mai greu de nedepistat.

A fost Dumoulin vedeta? Fără îndoială. Ediția centenară a fost una în care strategia și contratimpul au jucat roluri fundamentale, iar Tom și-a folosit din plin propriile arme. O victorie meritată, iar karma a jucat în favoarea sa. Până la urmă, natura și-a cerut tributul înapoi la Monza și noua panteră roz a fost Tom Dumoulin.

După un tur spectaculos e greu să tragi concluzii pripite și oarecum la cald. Cu siguranță, dacă va continua în acest ritm, numele lui Tom Dumoulin va fi rostit în viitor în aceeași suflare cu un Merckx, Anquetil, Coppi, Armstrong, Pantani, Bartali sau mai recenții Contador, Froome și Nibali. Un vis frumos pentru olandezul zburător. Până la urmă, ar fi păcat să nu-i iasă pronosticul regretatului Johan Cruijff, nu-i așa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.