Continuăm seria analizelor dedicate Turului Franței din acest an cu cel mai în vârstă dintre favoriți. Cine este acesta? Neînvinsul, Alejandro Valverde. La cei 37 de ani pe care tocmai i-a împlinit acum aproximativ două luni. La aceeași vârstă, mulți își trăiau deja anii de pensie sau mai rău, nu mai erau printre noi. El Bala și-a găsit elixirul tinereții și s-a impus în nenumărate curse în prima parte a sezonului. Dacă am sta să înșiruim fiecare triumf imperial al lui Valverde în detalii, ar trebui să scriem o mică nuvelă, dacă nu, chiar un mic roman.

Forma excepțională din 2017 îl recomandă pe Valverde pentru o victorie care l-ar putea trimite în cărțile de istorie. Fix acum zece ani, El Bala era principalul favorit al cursei. Pe atunci avea 27 de ani și era încă o mare speranță a ciclismului spaniol și mondial. Din păcate, în uriașul său palmares regăsim doar un mare tur câștigat, Vuelta din 2009. Cam prea puțin pentru un asemenea colos.

Pe lângă toate supranumele deja primite pentru calitățile ciclistice excepționale, după succesele fabuloase din clasicele din această primăvară, multă lume a început să afirme despre Valverde că este canibalul zilelor noastre. O comparație justă, mai ales că El Imbatido a trecut de borna de 100 de victorii în carieră în 2017. Cu toate că este la ani lumină de numărul astronomic de 525 de victorii obținute de Merckx, Alejandro Valverde a obținut aceste peste 100 de succese într-o epocă în care fiecare echipă e ultraprofesionistă, prin urmare, realizarea sa este similară cu cea a legendarului rutier belgian.

Mai mult, pe plan psihologic, Valverde pare mai pregătit ca niciodată pentru a se bate de la egal la egal cu mai tinerii Froome, Porte, Contador și Quintana. Asupra lui Contador are și moralul de partea sa, iar rezultatele directe dintre cei doi au înclinat balanța net în favoarea lui El Imbatido. Cât despre Quintana? E greu de spus. Pe hârtie, echipa va conlucra pentru columbian, dar, dacă Valverde se va simți în vână și în forma optimă, Quintana ar putea trece pe plan secund la Movistar. Cu doi lideri cu o aură cea a lui Valverde și Quintana, Movistar pornește cu șanse mari la victoria finală de la Paris. Cu toate acestea, forma explozivă de moment a lui Richie Porte și șiretenia experienței lui Froome vor fi factori importanți de care echipa spaniolă trebuie să țină cont dacă dorește să-i aducă pe Valverde sau Quintana în galben la Paris.

În 2005, Valverde uluia lumea ciclismului cu acel sprint de la finalul etapei de la Courchevel. Însuși fața pietrificată a lui Lance Armstrong era expresia aproape artistică a mirării. Un tânăr de doar 25 de ani pe atunci își permitea să perturbe liniștea marelui șerif texan. Anii au trecut, iar Valverde se află în continuare în goana după mult râvnitul tricou galben. În 2016 a venit pe șase, la mare distanță de Chris Froome, dar forma lui de atunci era incomparabil mai slabă decât cea de acum.

Până la urmă, de dragul palmaresul și pentru milioanele de fani devotați, ar fi păcat ca acest canibal aproape neînvins al zilelor noastre să plece în pensie fără a se fi impus în Marea Buclă. Parcă și memoria acelui sprint final de la Courchevel are nevoie de un refresh marca Alejandro Valverde 2017, nu-i așa?

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.