Venit parcă din alte timpuri, cu alura sa de hipiot întotdeauna gata să-și exteriorizeze sentimentele, Peter Sagan a dominat sprinturile din Turul Franței în acest deceniu. Fie că a concurat pentru Liquigas, fie că a concurat pentru Tinkoff, carismaticul rutier slovac s-a impus fără prea mari emoții în clasamentul tricoului verde.

Cu cinci victorii consecutive în această ierarhie, cel supranumit Hulk sau Tourminator are motive serioase de mândrie. La doar 27 de ani, el este aproape de a egala în acest an recordul de victorii în acest clasament, deținut de Erik Zabel. Germanul și-a dominat autoritar competiția între 1996 și 2001, cu toate că, toate succesele sale stau sub umbra numeroaselor acuzații de dopaj.

Revenind la eroul scurtei noastre povestioare, trebuie ținut cont că el nu a avut mai niciodată un rival serios în cei cinci ani de dominație. Dacă aruncăm un ochi pe statistica rece și neîndurătoare, vom constata că doar în 2013, Mark Cavendish a fost cel mai aproape de Sagan, dar și atunci, diferența a fost de aproximativ o sută de puncte între cei doi sprinteri.

Prin urmare ne punem un mare semn de întrebare. Cine îl va putea opri pe Peter Sagan? Primul nume care ne sare în ochi este Fernando Gaviria, dar columbianul care a făcut furori în ediția centenară a Turului Italiei nu-și va încerca norocul împotriva lui Sagan. Să fie oare Cavendish? Puțin probabil. Mononucleoza și pauza aferentă recuperării face ca misiunea britanicului să fie aproape imposibilă. Astfel, recordul de victorii de etapă deținut de Eddy Merckx în Marea Buclă, 34, va sta în picioare pentru cel puțin încă un an.

Nici pleiada germană nu pare prea îndreptățită la a spera la victoria în clasamentul tricoului verde. John Degenkolb și Marcel Kittel se vor lupta, fără îndoială la victorii de etapă, dar constanța nu este punctul lor forte. Nici Andre Greipel nu este într-o situație mai strălucită, experimentatul sprinter german fiind învins net de Gaviria în Giro.

Dacă Universul nu va complota împotriva sa, Peter Sagan se va impune fără prea mari emoții în clasamentul tricoului verde. Nici Greg van Avermaet, nici ceilalți sprinteri redutabili, menționați sau nemenționați aici nu par a avea constanța, dar nici experiența necesară pentru a se duela cu cel mai simpatic rutier al plutonului actual. Până la urmă, recordurile sunt menite pentru a fi doborâte, iar cel mai uman dintre cicliști este cel mai în măsură să scrie noi pagini de istorie în sprinturile din Hexagon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.