În 2011, Chris Froome uluia asistența în Vuelta cu un atac superb ce l-a adus în postura de a se bate de la egal la egal cu Wiggins pentru titlul de lider în cadrul controversatei echipei Sky. Un an mai târziu, ceva mai conformist, Froome a asistat la primul triumf britanic în Marea Buclă venit tocmai din partea coechipierului și marelui rival, Bradley Wiggins.

După ce Bradley Wiggins a fost tras pe tușă de cei de la Sky, scaunul regal de lider al echipei i-a revenit lui Froome. Imediat, rezultatele bune s-au transformat în succese istorice și de atunci și până astăzi, cel supranumit Froomie, s-a impus de numai puțin de trei ori în Le Tour. Chiar dacă mai nou se află sub aura nefastă a controverselor legate de un posibil scandal de dopaj, Froome a avut un 2017 mai degrabă dezolant până acum.

Cu toate acestea, el niciodată nu și-a exprimat potențialul maxim înainte de Marea Buclă. Ca un adevărat campion, în ultimii patru ani, el și-a atins apogeul de formă exact în cele trei săptămâni. Totuși, anul acesta, un pretendent serios îi pune sceptrul la îndoială. Cine este acesta? Fostul său servant, Richie Porte.

Scăpat de rolul de locotenent la Sky, australianul și-a putut exprima din forma de acum vreo 7-8 ani, atunci când reușea în Giro să obțină tricoul distinctiv al celui mai bun tânăr. Anul acesta, spre deosebire de Froome, Richie Porte a fost un adevărat maestru în cursele premergătoare Marii Bucle. Ultimul exemplu a venit chiar în Dauphine, acolo unde, rutierul de la Antipozi și-a dominat în categoric fostul său rege.

Chris Froome a părut pe alocuri chiar fragil în această primăvară, iar victoria devenită tradițională din Turul Romandiei nu i-a mai revenit. Să fie acesta un prim semn că ne apropiem de un schimb de putere în ciclism? Greu de exprimat un punct de vedere clar și coerent, dar, pentru prima oară din 2012, Froome nu mai e capul de serie numărul 1, cu toate că, el este câștigătorul ultimelor două ediții din Le Tour.

Este dificil de spus dacă Froomie va fi un underdog, căci, vorbim de un triplu câștigător. Chiar dacă forma de moment nu-l recomandă, el va fi cu siguranță în centrul atenției, din nou. Totuși va reuși regele ultimelor ediții să-și apere coroana în fața unui asemenea contingent de adversari valoroși? La fel de greu de spus.

Pentru frumusețea ciclismului, roboțelul Froome ar trebui să mai aibă câte un scurtcircuit din când în când. Altfel, ne vom îndrepta spre o nouă dominație ternă și plină de suspiciune precum cea a lui Lance Armstrong. Asemănări există între cei doi, la fel cum, există și deosebiri majore. Indiferent de simpatiile ciclistice subiective, Froome este un all time great și foarte probabil își va adjudeca și celelalte două tururi necucerite încă. Până atunci, pe 1 iulie, asemenea unui artist din epoca romantică, regele incontestabil al ciclismului actual își va așterne partiturile pentru cea de-a patra sa simfonie galbenă la Paris? Dacă va reuși să-și desăvârșească această nouă capodoperă, doar timpul ne poate da un răspuns elocvent. Până la urmă, fuga aproape sisifică către glorie de pe Mont Ventoux de anul trecut a atins multe corzi sensibile, nu-i așa?

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.