Lilian Calmejane s-a impus în etapa a opta din Turul Franței.

Etapa a opta a Marii Bucle a început de la Dole, iar finalul urma să aibă loc în Station des Rousses. În ultimele două zile, Marcel Kittel și-a triplat victoria de la Liege și a luat în primire tricoul verde dedicat celui mai valoros sprinter. Încă după depart reel-ul de astăzi, au început să apară primele încercări de evadare.

Evenimentul principal al primei părți a zilei a fost reprezentat de sprintul intermediar. Andre Greipel i-a învins pe Michael Matthews și Marcel Kittel și a mai recuperat câteva punctul din ecartul foarte mare care-l desparte de Kittel în clasamentul tricoului verde. Cu toate acestea, Kittel și-a mărit avantajul în această ierarhiei. Arnaud Demare era deja distanțat de plutonul principal.

În cele din urmă, un grup numeros de oameni format din 50 de rutieri s-a desprins de pluton și a evadat. Distanță față de trenulețul celor de la Team Sky a fost constantă, cel mai mare ecart fiind de aproximativ trei minute. Barguil și Pauwels s-au desprins în primă instanță de acel grup masiv. Alți șase rutieri s-au alăturat efortului, cel mai galonat nume fiind Greg van Avermaet.

Ultima cățărare, cea de categoria I de la Montée de la Combe de Laisia Les Molunes, a făcut diferența, iar Lilian Calmejane a devenit noul deținător al tricoului alb cu buline roșii. Mai mult, rutierul francez de la formația Direct Energie s-a desprins de Robert Gesink și de urmăritori și în ultimii kilometri situați pe un soi de fals plat trebuia doar să-și păstreze cumpătul.

Cu aproximativ cinci kilometri înainte de final, Calmejane a început să acuze crampe musculare, dar și-a revenit imediat și a continuat efortul solitar. În final, francezul a adus bucurie în întregul Hexagon și și-a adjudecat victoria la Station des Rousses. Ecartul s-a mărit considerabil între el și Gesink, iar olandezul, a sosit la 37 de secunde.

Guillaume Martin a completat podiumul zilei și a fost cel mai rapid din plutonul de aproximativ patruzeci. Nicholas Roche și Roman Kreuziger au completat top cinciul zilei, în timp ce, în primii zece s-au mai clasat Fabio Aru, Michael Valgren, Rafal Majka, Nathan Brown și Romain Hardy.

Clasamentul general nu a suferit modificări prea substanțiale. Chris Froome continuă să conducă. Geraint Thomas îl secondează la 12 secunde, în timp ce, podiumul este completat în continuare de Fabio Aru, cel care a pierdut astăzi tricoul alb cu buline roșii în detrimentul lui Liliane Calmejane, marele învingător al zilei. Topul primilor cinci la general este completat tot de Dan Martin și Richie Porte.

Marcel Kittel rămâne deținătorul tricoului verde și este urmat, în continuare, de Arnaud Demare și de Michael Matthews. În clasamentul tricoului alb, Simon Yates conduce, dar, primii cinci clasați sunt despărțiți de un ecart de doar 1:46. Singura schimbare de lider a fost în clasamentul cățărătorilor. Prin victoria în ultima cățărare a zilei, Liliane Calmejane și-a dublat satisfacția victoriei prin adjudecare tricoului alb cu buline roșii dedicat celui mai bun cățărător.

Turul Franței va continua mâine cu etapa a noua care se va desfășura între localitățile Nantua și Chambery, pe o distanță de 181.5 kilometri.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.