Cea de-a noua etapă a Turului Franței a debutat cu depart fictif-ul de la Nantua. Pe o distanță de 181.5 kilometri, plutonul a pornit în cea mai dificilă etapă a Marii Buclă. Șapte cățărări dintre care trei de categorie specială urmau să detoneze clasamentul general astăzi.

Imediat după depart reel, un grup numeros de rutieri au format o evadare masivă. Circa patruzeci de oameni și-au încercat norocul. Printre aceștia cinci de la Team Sunweb, printre care și Michael Matthews, una dintre principalele figuri ale clasamentului sprinterilor.

O primă victimă a zilei a fost Geraint Thomas. Locotenentul lui Chris Froome și câștigător al contratimpului de la Dusseldorf, Thomas a căzut și și-a fracturat clavicula. Abandonul a fost iminent, iar Froomie rămânea fără un om de bază în încercarea sa de a-și adjudeca Marea Buclă pentru a patra oară. Nici Rafal Majka nu a scăpat de căzătură, dar, spre deosebire de Thomas, el a avut ceva mai mult noroc și a continuat mai departe.

Sprintul intermediar a fost câștigat fără prea mari emoții de Michael Matthews. Efortul său a fost unul lăudabil, dat fiind faptul că trecuse cu brio de două cățărări grele de categorie specială. Prin această mică victorie, el a mai tăiat din ecartul ce-l despărțea de liderul incontestabil al acestei ierarhii, Marcel Kittel.

Ultima cățărare a zilei a făcut diferența. În primă instanță, Chris Froome s-a aflat în dificultate după ce a spart. Văzându-l cu mâna ridicată, Fabio Aru a atacat, dar, imediat a conștientizat daunele provocate de gestul său și alături de ceilalți din micul pluton l-au așteptat pe Chris Froome.

Între timp, avea să înceapă calvarul lui Alberto Contador. Pe cățărarea finală a zilei, El Pistolero nu a mai făcut față atacurilor venite din partea rivalilor și a pierdut contactul din ce în ce mai mult. În cele din urmă, el avea să vină la aproape patru minute și jumătate în urma învingătorului de astăzi. Nici pentru Nairo Quintana etapa de astăzi nu a fost una extraordinară, iar liderul echipei Movistar a mai pierdut timp prețios față de Chris Froome și ceilalți pretendenți la marea victorie.

Warren Barguil s-a impus la finele cățărării și avea de acum asigurat la finalul zilei tricoul alb cu buline roșii. Francezul începea acum coborârea spre ceea ce părea a fi prima sa victorie într-o etapă stagională din Turul Franței. Imediat după ce s-a încheiat cățărarea, dezastrul a lovit.

Richie Porte a greșit și a ieșit pe iarbă. Australianul a pierdut controlul bicicletei și s-a izbit de stâncile de pe marginea drumului. În această incursiune nefericită a fost purtat și Dan Martin. Porte a abandonat, în timp ce Dan Martin a continuat destul de șifonat până la final.

Tot pe coborâre, Romain Bardet și-a folosit certele calități de coborâtor și a atacat. La un moment dat avansul său a trecut de jumătate de minut și se părea că francezul de la AG2R ar putea deveni noul purtător al tricoului galben. În cele din urmă, micul pluton din spate, condus magistral de Chris Froome, i-a tăiat elanul și l-a prins din urmă cu ceva mai mult de doi kilometri.

Sprintul final de la Chambery era unul atipic. Nici unul dintre protagoniști nu avea certe calități de sprinter. Primul care a declanșat sprintul a fost Jakob Fuglsang, dar, învingătorul din Criteriul Dauphine a început prea devreme. A venit rândul lui Chris Froome de a încerca să se desprindă, dar, a fost imediat ținut în frâu. În cele din urmă, Rigoberto Uran și surprinzătorul Warren Barguil s-au duelat pentru victorie, diferența dintre cei doi fiind nedescifrabilă cu ochiul liber.

Chris Froome a revenit puternic din spate pe ultimii două sute de metri și a încheiat pe ultima treaptă a podiumului zilei. Prin acest rezultat, britanicul își mai adauga și cele patru secunde de bonificație aferente locului trei. Marele învins al zilei a fost Romain Bardet. Cel mai popular intre cicliștii francezi a încheiat doar pe patru, în timp ce, Fabio Aru și Jakob Fuglsang au venit în tandem pe locurile cinci și șase. În primii zece clasați au mai sosit, în ordine, George Bennett, Mikel Lana, Dan Martin și Nairo Quintana.

Clasamentul general a suferit modificări majore în urma etapei de astăzi. Chris Froome își păstrează neclintit tricoul galben dedicat liderului. El este acum urmat de Fabio Aru, aflat la doar 18 secunde în urma sa. Podiumul de moment este completat de Romain Bardet, francezul fiind la 51 de secunde în spatele lui Froome. Rigoberto Uran și Jakob Fuglsang completează top cinciul, în timp ce, Dan Martin, Simon Yates, Nairo Quintana, Mikel Landa și George Bennett completează primele zece poziții.

În clasamentul tricoului verde, Marcel Kittel își continuă nestingherit dominația. Germanul de la Quick-Step Floors are 212 puncte, cu 52 mai multe decât Michael Matthews și cu 82 mai multe decât Andre Greipel. Warren Barguil și-a pus amprenta asupra cățărărilor de astăzi și deține începând de astăzi tricoul alb cu buline roșii. Francezul de la Sunweb are 60 de puncte, dublu față de secondantul său, Primoz Roglic. Podiumul grimpeurilor este completat de Alexis Vuillermoz, cu 27 de puncte. În clasamentul tricoului alb, Simon Yates și-a luat un avantaj confortabil în fața lui Louis Meintjes și a lui Patrick Latour.

Turul Franței se îndreaptă către prima zi de pauză. Activitatea se va relua marți cu etapa a zecea care se va desfășura între localitățile Perigueux și Bergerac, pe o distanță de 178 kilometri.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.