Marea Buclă a traversat deja două treimi din traseul programat pentru această ediție. Înainte startului ultimei săptămâni, situația din clasamentul general nu arată nimic concludent, primii șapte clasați fiind despărțiți de un ecart minuscul de două minute.

CHRIS FROOME

Campionul ultimelor două ediții caută în continuare forma din anii precedenți. Britanicul parcă nu mai are energia și vitalitatea de acum un an sau doi. Mai mult, în anumite etape el a părut depășit, iar cel mai bine a simțit Fabio Aru această schimbare bruscă de formă. Păcat pentru el că nu are de alergat pe Mont Ventoux. Poate i-ar fi prins bine.

FABIO ARU

Accidentat serios în debutul sezonului, Fabio Aru a revenit la forma care l-a consacrat. Momentan pare cel mai solid dintre pretendenții la victoria la general. El a fost singurul om care a încercat un atac mai serios la adresa lui Chris Froome și a preluat pentru două zile ștafeta de lider și implicit tricoul galben aferent liderului clasamentului general. Va reuși italianul să scape de meteahna contracronometrului sâmbătă la Marsilia? Rămâne de văzut.

ROMAIN BARDET

Câștigător al unei etape, Bardet este fără îndoială favoritul local. Francezii așteaptă un triumf din partea unui erou de-al lor de la succesul lui Bernard Hinault din 1985. Chiar dacă a arătat un tempo demn de un câștigător de Turul Franței, liderul echipei AG2R are aceeași dilemă cu a lui Fabio Aru: contratimpul. Mai mult, pentru a câștiga Turul Franței el va trebui să atace în mod obligatoriu, altfel, după ziua de sâmbătă vom afla cu siguranță cine nu a câștigat Turul Franței.

RIGOBERTO URAN

Cel mai surprinzător nume pentru unii, Rigoberto Uran a fost omul momentului în etapa regină. După un sprint final fabulos, el l-a depășit milimetric pe Warren Barguil și a adus victoria pentru Cannondale Drapac. Pentru o echipă cu un buget nu tocmai de nivelul granzilor, o victorie a lui Uran ar fi similară cu triumful celor de la Leicester City în Premier League din 2016. Cine știe, poate și ciclismul mai are nevoie de câte un asemenea caz fericit.

DAN MARTIN

Dacă Richie Porte nu l-ar fi adus în situația de a avea de recuperat un ecart, probabil că acum am fi avut de-a face cu tricoul galben. Neșansa irlandezului a venit tot în etapa regină. De atunci, el este cel mai combativ dintre pretendenții la victoria în clasamentul general. Fără îndoială, dacă karma își va juca rolul în continuare și soarele va ieși și pe strada sa, atunci, Dan Martin ar merita să mărșăluiască la Paris cu tricoul galben pe umerii săi.

MIKEL LANDA

În mod surprinzător, Landa joacă rolul lui Froome din 2012. Dacă atunci, Froome era antagonistul principal în duelul intern cu Wiggins, acum a venit rândul ca Froomey să guste din propriul său medicament. Aflat în evadarea care a animat etapa din Ziua Franței, Landa putea deveni tricoul galben atunci. Dacă zvonurile care-l dau pe Landa deja semnat cu Movistar sunt reale, atunci el chiar va fi un pretendent de luat în seamă pentru victoria finală de la Paris.

SIMON YATES

Ultimul dintre marii pretendenți la victorie este și cel mai tânăr. De altfel, Simon Yates este tricoul alb pe merit fiind cel mai constant dintre tineri. Duelul său se dă mai degrabă cu Louis Meintjes, cel care îl urmează de altfel în clasamentul general, dar, ecartul dintre el și sud african este abisal pentru acest moment al cursei. Sigur, șansele sale de a câștiga Marea Buclă încă sunt reale, iar dacă ne reamintim că acum zece ani s-a impus un anume Alberto Contador ne putem da seama de ce îl includem și pe actualul deținător al tricoului alb în această ecuație.

Ar fi fost frumos dacă unii și alții dintre pretendenți nu ar fi abandonat sau nu ar fi pierdut timp substanțial. Cu toate acestea, deși nu apar printre cei șapte, în mod onorific și nu numai, ne așteptăm ca Alberto Contador și Nairo Quintana să anime etapele. Ar fi prea frumos pentru cei doi dacă ar reveni cu șanse reale în lupta pentru victorie, dar, etapa în care au spart gheața și au evadat alături de Mikel Landa și Warren Barguil rămâne referința în materie de spectacol în această ediție a Turului Franței.

Suspansul va lua sfârșit mâine, când, după o meritată zi de pauză Turul Franței va reveni la acțiune. Profilul etapei de mâine favorizează sprintul masiv, dar, după mâine, neîndurătorii Alpi își vor culege din nou victimele și laureații, la fel ca în fiecare an. Cine va fi acesta? Rămâne de văzut. Probabil unul dintre cei șapte. Sau nu.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.