Etapa a 17-a din Marea Buclă îi purta pe cicliști între localitățile La Mure și Serre-Chevalier, pe o distanță de 183 de kilometri. Imediat după depart fictif-ul din La Mure, un grup numeros de rutier a încercat să creioneze o evadare masivă. În cele din urmă, numai puțin de 33 de oameni și-au trecut numele pe lista celor care au luat-o la goană.

Printre cei aflați în evadarea zilei i-am regăsit pe principalii pretendenți la tricoul alb cu buline roșii, Warren Barguil și Primoz Roglic, dar și pe Michael Matthews, cel care avea să devină la finalul etapei deținătorul tricoului verde. Cum s-a întâmplat asta? Marcel Kittel a suferit o căzătură în prima parte a zilei și după ce a resimțit dureri masive de pe seama incidentului, a decis că este momentul oportun să abandoneze.

După acest prim mare șoc al zilei, a venit următorul. Cu aproape 130 de kilometri rămași până la final, Alberto Contador și Nairo Quintana au decis că este momentul să plece în drumul lor către victorie. Din păcate, Quintana nu a fost pregătit să plece în evadare și a revenit în pluton. Între timp, în dulcele stil clasic, Alberto Contador se cățăra într-un ritm stratosferic pe Col de la Croix de Fer și se îndepărta.

În cele din urmă, El Pistolero a reușit să se alăture evadării, în care, Jarlinson Pantano și Bauke Mollema au dus o trenă asiduă pentru a spori avantajul lui Contador. Din păcate pentru Trek-Segafredo, în plutonul mare, Team Sky ducea o trenă infernală. De altfel, șefia lui Chris Froome nu a fost în nici un moment amenințată de Contador, cel care, avea de recuperat un deficit de peste șapte minute. Avantajul maxim al grupetto-ului condus de spaniol a fost de puțin mai mult de patru minute.

Pe Col du Telegraphe, ambele grupuri au început să se fărămițeze. De altfel, între Telegraphe și Galibier, mulți dintre evadați au fost prinși de grupul liderului Froome. Printre aceștia s-a numărat și Alberto Contador, cel care a dus un efort solitar vreme de aproape de 100 de kilometri.

Pe Col du Galibier, am avut și primul tricoul rezolvat. Warren Barguil și-a asigurat victoria în clasamentul tricoului alb cu buline roșii și va urca pe podiumul de premiere la Paris dacă va încheia cursa cu bine. În grupul lui Froome, s-a produs o mică separație. Froome, Bardet și Uran l-au desprins pe Fabio Aru, cel care nu a reușit să-și facă simțită prezența pe dificila cățărare.

În frunte, Primoz Roglic și-a scris numele în cărțile de istorie ale Turului Franței și a devenit primul sloven care se impune într-o etapă din Marea Buclă. În spatele lui, Rigoberto Uran, Chris Froome și Romain Bardet s-au duelat de la egal la egal pentru secundele de bonificație. În cele din urmă, Uran și Froome au obține cele șase, respectiv patru secunde aferente locurilor doi și trei.

Romain Bardet a fost nevoit să se recunoască învins și a sosit al patrulea. Warren Barguil a completat topul primilor cinci, în timp ce, în primii zece, s-au mai clasat, în ordine, Mikel Landa, Daniel Martin, Alberto Contador, Louis Meintjes și Fabio Aru, ultimul pierzând contactul cu triumviratul fruntaș.

Clasamentul general a suferit modificări considerabile după această etapă. Singura constantă este tricoul galben deținut în continuare de Chris Froome. El este urmat acum de Rigoberto Uran și Romain Bardet, cei doi având același ecart de recuperat, 27 de secunde. Topul primilor cinci este completat de Fabio Aru și Mikel Landa.

După abandonul lui Marcel Kittel, Michael Matthews are o mână deja asigurată pe trofeul sprinterilor. De altfel, australianul a devenit by default noul deținător al tricoului verde și este urmat acum de Andre Greipel și Alexander Kristoff. În clasamentul tricoului alb cu buline roșii, Warren Barguil și-a asigurat în mod matematic victoria și dacă nu vor interveni surprize majore, duminică îl vom vedea pe podiumul de premiere de la Paris. În clasamentul tricoului alb, lupta s-a mai echilibrat puțin, dar, Simon Yates are în continuare un avantaj substanțial în fața lui Louis Meintjes.

Turul Franței va continua mâine cu ultima etapă montană care se va desfășura pe o distanță de 179.5 kilometri între Brianco și Izoard.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.