landa froome

Aproape cu toții am căzut de acord că această ediție a Turului Franței a fost probabil cea mai anostă din ultimele două decenii. Pe lângă faptul că soarta Marii Bucle a fost decisă de abilitățile de contratimpist ale roboțelului Froome, tot același Chris Froome a beneficiat de sprijinul echipei sale, faimoasa de acum Team Sky. Un singur om a îndrăznit să-i conteste supremația din cadrul echipei. Cine a fost acesta? Talentatul spaniol, Mikel Landa.

După victoria în clasamentul cățărătorilor din ediția centenară a Turului Italiei, Mikel Landa nu venea în Turul Franței cu pretenții serioase pentru clasamentul general. Mai mult, în aproape interviurile de dinaintea startului de la Dusseldorf, ibericul a declarat ferm că este în slujba lui Froome.

Ne rămâne acum de pus o întrebare preliminară. A fost cu adevărat un locotenent Mikel Landa sau a fost silit de cei din echipă să se dea la o parte pentru gloria marelui lider, Chris Froome. Adevărul e undeva la mijloc. Landa a venit cu o formă neobișnuit de bună în Le Tour și părea la un moment dat un rival de luat în seamă chiar pentru Froomey. Cum s-a ajuns la asta? Foarte simplu.

Într-un deja vu de acum cinci ani, atunci când, Bradley Wiggins era atacat de Chris Froome și lăsat în urmă inițial pentru ca ulterior să revină în trena liderului, Mikel Landa a jucat cu brio exact același rol de villain pe care Froome l-a jucat în 2012. De această dată, spaniolul a fost mult mai înverșunat, iar gurile rele merg mai departe și susțin că el are deja un angajament semnat cu Movistar pentru 2018.

Indiferent de motivele din spatele acțiunii lui Mikel Landa, spaniolul a demonstrat că putea fi o soluție alternativă pentru clasamentul general. De altfel, pe alocuri, el a părut mai bun decât liderul său și per total a lăsat o impresie generală mult mai bună. Cel mai elocvent exemplu a venit însă în etapa a 13-a, desfășurată de ziua națională a Franței. Aflat în acea evadare spectaculoasă alături de Contador, Barguil și Quintana, Landa nu a mai ținut cont de ordinele de echipă și a tăiat aproape două minute din ecartul ce-l separa de liderul clasamentului și liderul echipei sale, Chris Froome.

După acest incident, totul a fost mușamalizat de ordinea firească a ciclismului. Asemeni modelului din 2012, Team Sky a sacrificat șansa de a vedea un duel între doi coechipieri. În ambele situații, locotenenții au fost mai valoroși ecât cei care și-au adjudecat victoria în cele din urmă. Din păcate, neșansa lui Landa a fost uriașă, iar pentru ecartul minim posibil de o secundă, a ratat întâlnirea cu un podium istoric la Paris, pe faimosul bulevard Champs-Elysees.

Dacă în cazul lui Froome, locul secund obținut în 2012 a fost doar preambulul dominației sale, pentru Mikel Landa e greu de preconizat același lucru. Totuși, știm cu siguranță cine a fost valoros rutier al echipei Sky. În nici un caz, acesta nu a fost Chris Froome.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.