După ziua relativ liniștită de ieri, plutonul din Turul Spaniei avea din nou de-a face cu o etapă dificilă. Startul zilei s-a dat la Ecija, iar după 175 de kilometri, cicliștii implicați în Vuelta urmau să ajungă la primul final pe o ascensiune de categorie specială, pe Sierra de la Pandera.

O evadare s-a format imediat după start. Printre evadați i-am regăsit pe Rafal Majka, liderul echipei Bora-Hansgrohe, dar și pe Davide Villella, liderul clasamentului la cățărători și deținătorul tricoului alb-albastru. Pe parcursul zilei, micul grupetto și-a format un avans substanțial, iar punctul maxim a fost atins cu aproximativ 70 de kilometri înainte de final.

Încet, dar sigur, plutonul condus pe rând de Sky, Quick-Step Floors, Trek-Segafredo și Bahrain-Merida a topit avantajul de peste șapte minute și jumătate. Primele cățărări ale zilei au fost acontate fără prea mare dificultate de Davide Villella, cel care a punctat bine în economia acelui clasament.

În față, evadarea începea să se fărâme. Pe ultimii kilometri ai etapei, Rafal Majka a plecat într-un efort solitar în încercarea sa de a obține prima victorie de etapă. Cu toate acestea, în spate, grupetto-ul rămas în jurul lui Chris Froome, forța nota.

Primul care a atacat a fost Esteban Chaves, dar, columbianul a fost repede prins și lăsat la vatră de Froomey și compania. Imediat după ce efortul lui Chaves a fost anihilat, Alberto Contador și Vincenzo Nibali au plecat și ei în încercarea de a tăia din ecartul ce-i separă de Chris Froome la general.

Miguel Angel Lopez a zburdat de lângă Froome și a trecut pe lângă Contador și Nibali precum trenul printr-o haltă sătească. În spate, Aru, Bardet și Chaves erau disperați în încercarea lor de a rămâne lângă tricoul roșu.

Finalul etapei l-a adus în prim-plan pe Rafal Majka. Plecat imediat după start, polonezul a obținut prima sa victorie în Vuelta. În spate, Froome s-a lipit de grupetto-ul lui Contador, Nibali și Kelderman. Între timp, Miguel Angel Lopez a forțat pe final și a recuperat câteva secunde din ecartul ce-l despărțea de Froome la general.

Pentru ultimul loc aducător de bonificații a fost un sprint în patru. Învingător și clasat pe locul al treilea a fost Vincenzo Nibali. Top cinciul a fost completat de Chris Froome și Ilnur Zakarin, în timp ce, Alberto Contador a pierdut șase secunde pe ultimii metri ai zilei și s-a clasat pe șapte, fiind depășit pe final de Wilco Kelderman. În primii zece, i-am mai regăsit, în ordine, pe Wout Poels, Esteban Chaves și Fabio Aru, la o distanță apreciabilă în spatele principalilor protagoniști.

În clasamentul general, Chris Froome rămâne lider și totodată deținătorul tricoului roșu. El este secondat de Vincenzo Nibali, aflat la 55 de secunde în urma. Ca urmare a rezultatului excelent de astăzi, Wilco Kelderman urcă pe podium, dar olandezul are un deficit de 2:17 de recuperat. Ilnur Zakarin și Esteban Chaves completează top cinciul, în timp ce, printre primii zece clasați, îi mai regăsim pe Fabio Aru, David de la Cruz, Alberto Contador, Michael Woods și Miguel Angel Lopez.

În clasamentul tricoului verde, Matteo Trentin este vizibil amenințat de Chris Froome. Între cei doi rutieri sunt doar cinci puncte diferență, scorul fiind de 103 la 98 în favoarea italianului. Pe podium îl regăsim pe Vincenzo Nibali, cu 79 de puncte. În clasamentul cățărătorilor, Davide Villella își păstrează un avantaj considerabil în fața lui Rafal Majka și Jose Joaquin Rojas. În clasamentul combativității, Chris Froome rămâne cu tricoul alb, dar, începând de mâine, purtătorul va fi Vincenzo Nibali, clasat în această ierarhie pe locul al doilea.

Turul Spaniei va continua mâine cu un nou final în ascensiune. Startul va avea loc la ora locală 13:30 din localitatea Alcala de la Real, iar finalul va fi la Sierra Nevada, după 129.4 kilometri.

Clasamentul etapei a 14-a:

1 Rafal Majka (Bora-hansgrohe)

4:42:10

2 Miguel Angel Lopez (Astana)

+27”

3 Vincenzo Nibali (Bahrain Merida)

+31”

4 Chris Froome (Team Sky)

,,

5 Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin)

,,

6 Wilco Kelderman (Team Sunweb)

,,

7 Alberto Contador (Trek-Segafredo)

+37”

8 Wout Poels (Team Sky)

+46”

9 Esteban Chaves (Orica-Scott)

+57”

10 Fabio Aru (Astana)

+01’03”

11 Michael Woods (Cannondale-Drapac)

+01’13”

12 Pello Bilbao (Astana)

+01’19”

13 Romain Bardet (AG2R)

,,

14 Richard Carapaz (Movistar)

,,

15 David De La Cruz (Quick-Step Floors)

,,

16 Steven Kruijswijk (LottoNl-Jumbo)

,,

17 Tejay Van Garderen (BMC)

+01’43”

18 Daniel Moreno (Movistar)

+01’49”

19 Nicolas Roche (BMC)

+02’15”

20 Sergio Pardilla (Caja Rural – Seguros RGA)

+03’01”

 

Clasamentul general după etapa a 14-a:

1 Chris Froome (Team Sky)

58:30:47

2 Vincenzo Nibali (Bahrain Merida)

+55”

3 Wilco Kelderman (Team Sunweb)

+02’17”

4 Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin)

+02’25”

5 Esteban Chaves (Orica-Scott)

+02’39”

6 Fabio Aru (Astana)

+03’09”

7 David De La Cruz (Quick-Step Floors)

+03’11”

8 Alberto Contador (Trek-Segafredo)

+03’19”

9 Michael Woods (Cannondale-Drapac)

+03’23”

10 Miguel Angel Lopez (Astana)

+03’48”

11 Wout Poels (Team Sky)

+05’16”

12 Tejay Van Garderen (BMC)

+05’44”

13 Nicolas Roche (BMC)

+06’09”

14 Steven Kruijswijk (LottoNl-Jumbo)

+06’38”

15 Louis Meintjes (UAE Team Emirates)

+08’56”

16 Sergio Padilla (Caja Rural – Seguros RGA)

+12’46”

17 Mikel Nieve (Team Sky)

+15’49”

18 Igor Anton (Dimension Data)

+22’27”

19 Daniel Moreno (Movistar)

+24’52”

20 Romain Bardet (AG2R)

+30’05”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.