Penultima zi a Turului Spaniei arunca în joc toate mizele rămase în joc. Pe o distanță de doar 117.5 kilometri, rutierii plutonului au plecat din Corvera de Asturia și urma să ajungă pe temutul Alto de Angliru după peste trei ore de efort.

Încă din debutul etapei au fost încercări de evadare. Un grup de 25 de inși s-a format și nume precum Adam și Simon Yates, Romain Bardet sau Marc Soler își încercau norocul și șansa de a-și trece numele în frontispiciul învingătorilor de etapă cu statut legendar în Turul Spaniei.

Avansul lor a fost unul scăzut, Chris Froome și compania ținând un ritm cât de cât echilibrat. Până la urmă, era în joc o victorie de etapă pe temutul Angliru. Nici evadarea masivă nu a făcut față ritmului infernal al etapei și s-a fărămițat în mici bisericuțe.

În spatele lor, Bahrain-Merida și Trek-Segafredo au alternat la trenă pentru a încerca să-și pună oamenii lor de general, în speță, Vincenzo Nibali și Alberto Contador, în poziții cât mai bune pentru un eventual atac. În primele două cățărări ale zilei, Tomasz Marcynszki a fost de neînvins și punea semne de întrebare serioase asupra unei triple de neimaginat pentru ciclistul polonez.

Ultima cățărare a Turului Spaniei a semnificat și cel mai dificil test de până acum. Temutul Alto de Angliru a fărămițat atât plutonul, cât și evadarea. Plecat încă de dinainte de temuta ascensiune într-un efort solitar, Tomasz Marcynszki pierdea tempoul și se părea că va fi anihilat de pluton.

În spate, Alberto Contador a trezit deșteptarea în pluton și a atacat din nou. Ibericul aflat la ultima ascensiune serioasă a carierei sale de ciclist profesionist a trecut ca vântul și ca gândul printre evadați și s-a alipit unui grupetto din care mai făceau parte Marc Soler, Enric Nicolau Mas, Romain Bardet și Adam Yates.

Încet, dar sigur, Contador a plecat în ofensivă, iar, la un moment dat, el avea asigurat locul pe podiumul virtual al etapei. În spatele său, Chris Froome și micul trenuleț al celor de la Sky au controlat mereu cursa. În nici un moment, tricoul roșu nu a fost cu adevărat pus în pericol de nimeni, cu toate că, Vincenzo Nibali ar fi fost cel mai indicat să o facă.

Din nefericire, rechinul din Messina a avut unele mici dificultăți în prima parte a zilei și și-a cam epuizat resursele ce trebuiau păstrate pentru Angliru. Cu toate eforturile disperate ale celor de la Sunweb de a reduce din ecartul lui Contador, liderul echipei Trek-Segafredo se apropia de o victorie istorică la capătul temutei ascensiuni.

Ultimii kilometri au reprezentat și cel mai dificil segment al cățărării, cu un gradient ce depășea pe alături și 20%. Nimic nu l-a oprit pe Alberto Contador din drumul său către victorie, chiar dacă Wout Poels și Chris Froome au simțit șansa pe ultimii trei kilometri.

În cele din urmă, într-un extaz mistic total și într-o atmosferă asemenătoare cu cea de la fotbal, Alberto Contador a trecut linia de sosire în aclamațiile publicului din postura de învingător. O ultimă victorie pentru cel mai iubit dintre cicliștii în activitate înainte de retragerea sa glorioasă de mâine seară.

Wout Poels și Chris Froome au venit grupat pe locurile doi și trei. Ca urmare al acestui rezultat, Froome devine primul rutier britanic care își adjudecă victoria la general în Turul Spaniei în întreaga istorie a competiției. Ilnur Zakarin a sosit pe patru, în timp ce, Franco Pellizotti și Vincenzo Nibali au sosit la rândul lor grupați pe pozițiile cinci și șase. În primii zece clasați, i-am mai regăsit, în ordine, pe Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman, Romain Bardet și Michael Woods.

Clasamentul general a suferit modificări minore. Chris Froome și-a adjudecat prima Vuelta din carieră și va mărșălui triumfal mâine seară pe străzile madrilene. Vincenzo Nibali și Ilnur Zakarin completează podiumul festiv, în timp ce, marele erou al zilei, Alberto Contador, plătește tribut problemei stomacale din Andorra și încheie la limita podiumului, pe patru. Wilco Kelderman completează top five-ul, în timp ce, Wout Poels, Michael Woods, Miguel Angel Lopez, Steven Kruijswijk și Tejay Van Garderen sunt la rândul clasați între primii zece la ediția din acest an a Turului Spaniei.

În celelalte clasamente, situația e întrucâtva tranșată. Davide Villella și-a asigurat victoria în mod matematic în clasamentul cățărătorilor, în timp ce, Chris Froome va primi și tricoul alb la festivitatea de premiere de la Madrid. Singurul punct fierbinte de interes îl reprezintă clasamentul sprinterilor, acolo unde, Matteo Trentin are mâine o ultimă șansă de a-și adjudeca victoria. Italianul de la Quick-Step Floors are de recuperat 26 de puncte în raport cu Chris Froome, deținătorul actual al tricoului verde.

Turul Spaniei se va încheia mâine cu ultima etapă care va avea loc între Arroyomolinos și Madrid, pe o distanță de 117.6 kilometri.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.