Campionatele mondiale de șosea au continuat astăzi la Bergen cu mult așteptată probă de contratimp individual. Pe un traseu relativ scurt, cei 65 de rutieri înscriși la start urmau să parcurgă cei 31 de kilometri. Printre cei prezenți pe lista participanților i-am regăsit, printre alții, pe Chris Froome, învingătorul din Turul Franței și Turul Spaniei, Tony Martin, campionul en titre, dar și pe Tom Dumoulin, câștigătorul ediției centenare a Turului Italiei.

Printre participanți l-am regăsit și pe Serghei Țvetcov, proaspăt confirmat pentru 2018 la United HealthCare. Compatriotul nostru a luat startul undeva la jumătatea listei de start, având numărul 32 pe spate. În primă fază, au rulat cicliștii fără pretenții deosebite la victoria generală. De altfel, Columbia, o țară fără prea mare tradiție în proba de contratimp, l-a trimis doar pe Jarlinson Pantano, el fiind mai degrabă o soluție de compromis.

Abia în a doua jumătate a zilei, am avut cu adevărat spectacol. Plecat al 49-lea în cursa de azi, Nelson Oliveira a impus prima referință a zilei. Ceva mai bine de o oră, a stat portughezul în fotoliul de lider. Până la apariția lui Primoz Roglic pe firmament, Oliveira a fost cel mai aproape să coboare sub 46 de minute.

Slovenul a doborât timpul lui Oliveira, cel care, la rândul său, a fost foarte aproape de a fi învins de Vasil Kiryienka. Bielorusul a fost la doar două zecimi distanță de a fi noul lider. Revenind la Roglic, slovenul a rulat impecabil și a fost primul dintre cei care au coborât sub 46 de minute.

Celălalt a fost Tom Dumoulin. Olandezul și-a respectat statutul de mare favorit al cursei de astăzi și a rulat magistral. La fiecare check point, câștigătorul ediției centenare a Turului Italiei a zdrobit concurența. Mai mult, el nu numai că a coborât sub 46 de minute pe traseul din Bergen, dar a fost singurul care a coborât sub 45 de minute.

44 de minute și 41 de secunde i-au fost suficiente lui Tom Dumoulin pentru a scrie istorie astăzi. Prin triumful său, el devine primul campion mondial olandez la contratimp individual și completează dubla, după ce a făcut parte din sextetul care a adus echipei Sunweb titlul mondial la contratimp pe echipe.

Primoz Roglic a plecat acasă cu argintul și a scris o nouă pagină de istorie la rândul său, devenind primul sloven laureat la mondiale. Nici medaliatul cu bronz, nu a fost scutit de titluri de tipul pentru prima oară. Chris Froome nu a avut ritmul de la contratimpul individual din Vuelta sau din Le Tour, dar, efortul său a fost răsplătit cu o medalie de bronz mai mult decât meritată.

Nelson Oliveira a fost la doar câteva secunde distanță de a deveni medaliat cu bronz. Portughezul a sosit al patrulea, la doar șapte secunde în urma lui Froome. Vasil Kiryienka a fost celălalt rutier al echipei Sky care a completat top cinciul. În primii zece, i-am mai regăsit, în ordine, pe Gianni Moscon, Wilco Kelderman, Rohan Dennis, Tony Martin și Jan Tratnik.

Reprezentantul României, Serghei Țvetcov s-a clasat pe un onorabil loc 42, la o distanță de aproape patru minute în urma lui Tom Dumoulin. Compatriotul nostru a învins câteva nume cu o oarecare greutate, printre care, îi enumerăm pe Jarlinson Pantano, Lukas Postlberger sau Maciej Bodnar, ultimul fiind învingător la contratimpul individual de la Marsilia, din Turul Franței.

Campionatele mondiale de șosea vor lua o pauză mâine. Vineri se va reveni la acțiune, cu întrecerea junioarelor, dar și cu cea U23 la masculin.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.