Cea de-a 90-a ediție a campionatelor mondiale de șosea a avut punctul culminant astăzi. La Bergen, 196 de rutieri s-au adunat la start pentru a vedea cine va fi noul campion mondial de șosea. Pe o distanță de aproape 270 de kilometri, cicliștii implicați în această cursă aveau de parcurs mai multe tururi de circuit până la finalul zilei.

La fel ca în ultimii doi ani, marele favorit pe acest traseu era Peter Sagan. În cazul în care slovacul s-ar fi impus, ar fi devenit primul om din istoria competiției care reușește să-și adjudece medalia de aur în trei ediții consecutive. El reușise deja să câștige la Richmond, în 2015 și la Doha, în 2016. Putea el repeta istoria astăzi la Bergen?

Prima parte a zilei a fost lipsită de evenimente notabile. Au existat câteva atacuri, dar ele au fost rapid anihilate de echipe. De abia în ultimele trei tururi de circuit, cursa s-a animat cu adevărat. Au existat varii atacuri aparent serioase, cele mai notabile nume care au ieșit la ofensivă fiind Tom Dumoulin, Rigoberto Uran și cvartetul din ultimii kilometri format din Julian Alaphilippe, Gianni Moscon, Lukas Postlberger și Vasil Kiryienka. Doar ultima ofensivă a părut să aibă forța necesară de a duce misiunea la bun sfârșit.

Din păcate pentru Alaphilippe și Moscon, ei au fost prinși din urmă de trena dusă alternativ când de norvegieni, când de italieni sau francezi. Scenariul a fost unul previzibil. Sprint masiv. Alexander Kristoff a dat tonul și se părea că își va trece conturile sale și titlul mondial, după cel european obținut luna trecută. Din păcate pentru el, nu a fost cazul.

Peter Sagan a venit de departe și cu un sprint fantastic a amanetat atât victoria, cât și mult râvnita medalie de aur. Grație victoriei de la Bergen, Sagan devine primul om din istoria competiției care se impune de trei ori la rând. În urma sa, la o distanță infimă, Alexander Kristoff a fost nevoit să se recunoască învins din nou de marele său rival.

Michael Matthews completează victoria din clasamentul sprinterilor a Turului Franței cu o medalie de bronz mult meritată. Australianul l-a învins în duelul pentru bronz pe revelația din Turul Spaniei, Matteo Trentin. Ben Swift a completat top cinciul de astăzi, în timp ce, între primii zece clasați, i-am mai regăsit, în ordine, pe Greg van Avermaet, Michael Albasini, Fernando Gaviria, Alexey Lutsenko și Julian Alaphilippe.

Doar 133 de concurenți dintre cei 196 care au luat startul astăzi au sosit la final. Printre cei abandonați, îl regăsim și pe Serghei Țvetcov, unicul reprezentant al României. Pe această listă mai regăsim și nume mai sonore cum ar fi Andrey Amador, Nairo Quintana sau Tejay van Garderen.

Următoarea ediție a campionatelor mondiale va avea loc în perioada 22-30 septembrie 2018, la Innsbruck, în Austria.

 

Peter Sagan becomes the first rider in history to win the World Championships three years in a row

Posted by Cycling Today on 24 Septembrie 2017

Clasamentul cursei de fond – elita masculină:

1 Peter Sagan (Slovakia)

6:28:11

2 Alexander Kristoff (Norway)

,,

3 Michael Matthews (Australia)

,,

4 Matteo Trentin (Italy)

,,

5 Ben Swift (Great Britain)

,,

6 Greg Van Avermaet (Belgium)

,,

7 Michael Albasini (Switzerland)

,,

8 Fernando Gaviria (Colombia)

,,

9 Alexey Lutsenko (Kazakhstan)

,,

10 Julian Alaphilippe (France)

,,

11 Michal Kwiatkowski (Poland)

,,

12 Soren Kragh Andersen (Denmark)

,,

13 Tony Gallopin (France)

,,

14 Zdenek Stybar (Czech Republic)

,,

15 Vasil Kiryienka (Belarus)

,,

16 Viacheslav Kuznetsov (Russia)

,,

17 Philippe Gilbert (Belgium)

,,

18 Sergei Chernetski (Russia)

,,

19 Rui Costa (Portugal)

,,

20 Simon Geschke (Germany)

,,

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.