Team Sky rămâne cea mai bogată echipă din ciclismul de șosea, iar bugetul britanicilor continuă să crească în fiecare an.

De la înființarea sa în 2010 și până în 2016, bugetul echipei susținute de Sky UK Limited, 21s Century Fox și Sky Italia, s-a dublat practic. Dacă în urmă cu 8 ani formația lui Chris Froome primea un buget de 14 milioane de lire sterline, anul trecut aceasta a raportat un buget de 31 milioane de lire sterline, adică echivalentul a 35 milioane de euro.

Dacă ne raportăm la alte sporturi, sumele sunt încă infime, însă pentru ciclism acesta este cu siguranță un record.

Cea mai mare parte din buget este rezervată salariilor cicliștilor. Mai exact, în 2016 cuantumul a crescut cu peste 7 milioane de euro, în condițiile în care britanicii au adus câțiva rutieri cu pretenții, precum Michal Kwiatkowski sau Mikel Landa, la care se adaugă și reînnoirea contractului starului echipei, Chris Froome. În total, Sky a cheltuit 27.7 milioane de euro doar pentru salarii.

346.000 de euro au fost alocați pentru ‘science and research’, în timp ce bugetul raportat pentru cercetare a fost dublat în 2016, la 59.000 de euro.

Pe lângă susținerea financiară primită din partea corporației Sky, aproape 10% din bugetul total a fost asigurat de sponsorii tehnici. Rapha, Pinarello, Shimano și toți ceilalți sponsori mai mici au contribuit cu 3.72 milioane de euro.

Deși au existat voci care au cerut impunerea unei limite maxime de buget pentru echipe, UCI nu pare a se gândi pentru moment la așa ceva, iar celelalte echipe vor trebui să se zbată mai mult pentru atragerea unor sponsori mai mari în ciclism, ceea ce până la urmă ar putea ajuta acest sport pe termen lung.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.