ciclism.ro: Vincenzo, întâi de toate felicitările noastre pentru rezultatele excelente obținute în Giro și Vuelta. Cum ți-ai caracteriza sezonul? Ești mulțumit de rezultatele din acest an?

Vincenzo Nibali: A fost un sezon bun, cu două clasări pe podium, în Giro și Vuelta. Sigur, putea să fie mult mai bine, dar nu am de ce să mă plâng.

Mulți critici au afirmat că ai sosit în Turul Italiei departe de forma ta optimă. Cum le răspunzi acestora?

E o chestiune de concentrare a efortului și de pregătire pentru obiectivele stabilite. Dacă vrei să câștigi Giro la finalul lunii mai, nu prea poți fi la 100% la Tirreno-Adriatico, în martie.

Înainte de Giro, o mare tragedie a lovit lumea ciclismului. Unul dintre bunii tăi prieteni, Michele Scarponi, a încetat din viață, în urma unui tragic accident de circulație. Cât de mult te-a afectat decesul său pe plan personal și profesional?

A fost o tragedie enormă și nici acum nu-mi vine să cred că s-a putut întâmpla așa ceva. Michele a fost un prieten de nădejde și am învățat foarte multe de la el. Îmi lipsește mult nu doar mie, ci și întregii comunități ciclistice.

În Giro, ai câștigat o etapă și ai încheiat pe trei la foarte mică distanță în spatele lui Tom Dumoulin. Nu ai fost supărat pe faptul că ai ratat victoria la mustață?

Ciclismul actual implică un nivel ridicat de pregătire și perfomanță. Turul Italiei din acest an ne-a demonstrat că poți câștiga sau pierde o cursă de trei săptămâni pentru doar câteva zeci de secunde. În același timp, am fost câțiva cicliști cu șanse aproximativ egale la victorie înainte de ultima etapă. Să ratez victoria pentru 30-40 de secunde a fost ceva dezamăgitor, dar, în ciclism, totul e posibil.

Mulți s-au așteptat să te vadă în Turul Franței în detrimentul Turului Spaniei. Ce anume te-a determinat să iei decizia de a alege Vuelta în locul Marii Bucle în acest an?

Cred că e foarte greu să mergi bine și în Giro și în Turul Franței. În schimb, situația stă altfel când vine vorba de Giro și Vuelta.

În Vuelta ai pornit ca din pușcă cu o victorie incredibilă în Andorra. În a doua parte a întrecerii ai pierdut timp în raport cu Chris Froome și ai încheiat pe locul secund, în spatele său. Crezi că ai adoptat o strategie greșită?

Nu, nu cred asta. Să fiu sincer, am mers mai bine în Vuelta decât în Giro. Problema majoră a fost că Froome și echipa sa au format un tandem foarte greu de învins.

În Vuelta, Chris Froome a făcut dubla Le Tour-Vuelta, în timp ce, Alberto Contador s-a retras la finalul competiției. Cum vezi performanțele lor din Vuelta din perspectiva ta?

Ne va lipsi mult Alberto Contador. Ne va lua ceva timp până când vom sesiza absența sa. De cealaltă parte, Chris Froome este un rutier diferit, dar, la fel de capabil de a oferi performanțe și rezultate memorabile.

Ai câștigat Turul Franței în 2014. Când ai de gând să revii în tur?

E devreme de spus, vreau să văd înainte de toate traseul de anul viitor.

Urmează Turul Lombardiei. Din perspectiva unui fost câștigător în această cursă, ce așteptări ai de la ea? Care sunt planurile tale pentru sâmbătă?

Nu am nici un plan. Voi acționa în funcție de situația din cursă. Sunt în formă bună și cred că sunt unul dintre favoriții la victorie în Turul Lombardiei.

Care sunt planurile tale pentru 2018? Te vom vedea din nou atacând atât marile tururi, cât și cursele clasice?

Ambele. Voi merge în două mari tururi, dar, de asemenea, mă voi concentra și pe cursele clasice și mă gândesc aici în special la Liege-Bastogne-Liege, dar și la campionatele mondiale din Austria.

Vincenzo, ca întotdeauna, a fost o deosebită plăcere să discutăm cu tine. Mult succes pentru următoarele curse.

Vă mulțumesc mult.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.