Toți fanii ciclismului au auzit cel puțin o dată în viața lor de numele lui Bradley Wiggins, nu-i așa? Tipul acela excentric cu perciuni, primul învingător britanic din istoria Turului Franței și primul și singurul britanic care a deținut tricoul de lider în toate cele trei mari tururi. Puțină lume știe sau își amintește de velodromistul. Prin urmare, haideți să-i expunem povestea sa de succes.

Aruncăm un arc înapoi în timp și ajungem în 1992. Un fan die hard al fotbalului și al prestigioasei echipe Arsenal are 12 ani și urmărește cu atenție evoluția lui Chris Boardman la Jocurile Olimpice de la Barcelona. Acela e momentul în care se naște un vis lăuntric pentru acel băiețel. Numele său? Bradley Wiggins.

Imediat, micul Bradley își etalează talentul ciclistic pe velodrom, iar în adolescență devine tot mai bun pe velodrom. Din nefericire, caracterul dificil l-a aruncat deseori în probleme, iar adolescentul Bradley renunță la școală. În multe interviuri ulterioare, tânărul Bradley a povestit cum se visa campion olimpic pe velodrom și câștigător al Turului Franței pe străzile pariziene.

Primul gust al succesului a venit în 2000, atunci când, la doar 20 de ani, Bradley Wiggins obține prima sa medalie olimpică. Era bronz, dar, pentru un tânăr puști din clasa muncitoare reprezenta mult mai mult decât atât. Era drumul către ciclismul profesionist de șosea, dar și spre succesele sale ulterioare din velodrom.

Patru ani mai târziu, la Atena, Bradley Wiggins este vedeta lotului britanic la Jocurile Olimpice din Grecia. Trei medalii, dintre care una de aur, îl aruncă în premieră în atenția publicului din Regat. Neștiind ce sa facă cu faima recent dobândită, Bradley Wiggins a căzut în patima alcoolului. Noul său viciu nu îi era necunoscut, deoarece, tatăl, Gary, un fost ciclist profesionist, era un bețiv notoriu.

Spre deosebire de tatăl său, Bradley și-a revenit la normal după nașterea primul său copil, iar la Beijing, în 2008, a mai adăugat alte două medalii de aur în palmaresul deja impresionant. La 28 de ani, Wiggins era cel mai al doilea cel mai titrat campion olimpic la velodrom din istorie, după legendarul său compatriot, Chris Hoy.

Următorii ani au fost dedicați celuilalt său mare vis. Victoria în Turul Franței. În cele din urmă, în 2012, Wiggins a scris multiple file de istorie. Nu numai că a devenit primul britanic câștigător al Turului Franței dat de Regatul britanic, dar a devenit singurul și momentan unicul campion olimpic la ciclism și pe șosea și pe velodrom.

Prima sa pasiune nu era însă dată uitării, iar după ce compatriotul său, Chris Froome a primit întâietatea în cadrul echipei Sky, Bradley Wiggins s-a întors la prima sa iubire. Velodromul. Pe 7 iunie 2015, Wiggins devenea noul deținător al recordului orei, cu o viteză medie de 54.5 kilometri. Acest record stă în picioare și în zilele noastre.

Ediția din 2016 a Jocurilor Olimpice organizate la Rio de Janiero avea să fie cel mai probabil ultimul său mare concurs de asemenea anvergură. Într-un efort istoric, Wiggins devine primul și momentan ciclist din istorie laureat cu o medalie la cinci ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice. Mai mult, el și-a consolidat statutul de legendă a velodromului grație medaliei de aur obținută în proba de urmărire pe echipe.

La sfârșitul lui 2016, Bradley Wiggins a făcut marele anunț. După aproape două decenii de activitate profesionistă, Perciunea Sa Regală se retrăgea. Dincolo de cifrele impresionante de pe șosea, velodromistul Wiggins a avut un record și mai impresionant pe velodrom. Opt medalii olimpice, 12 medalii la mondiale, un titlu european și alte patru medalii la Jocurile Commonwealthului. Un palmares impresionant pentru Perciunea Sa Regală, nu-i așa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.