Undeva în timp și spațiu, un tânăr copil de doar nouă ani își primește prima sa bicicletă. Vizibil impresionat și plăcut de mirajul bicicletei, micuțul urcă în șa și nu lasă mâna de pe ghidon decât după o plimbare de 100 de kilometri. Câteva săptămâni mai târziu, acest copil se înscrie în a doua sa cursă din carieră și își spulberă competiția. Din acel moment, părinții competitorilor săi se roagă de el să nu ia startul la unele curse pentru ca odraslele lor să aibă și ele șanse la câte o victorie.

Cam asta era situația în vara lui 1989, în Murcia natală a acestui tânăr. Așa a început povestea de succes a celui pe care noi îl știm drept El Imbatido sau El Bala. Inegalabilul neînvins, Alejandro Valverde. La aproape trei decenii de la prima sa cursă, maestrul aproape neînvins al Murciei pornea, la cei 36 spre 37 de ani, către o nouă stagiune ciclistică de mare succes.

Stagiunea 2017 a început cu câteva curse clasice spaniole de încălzire. Cu toate acestea, primul său succes major din sezon a venit în Murcia sa natală. La scurt timp după victoria din Turul Murciei, au urmat alte trei victorii majore în Turul Andaluziei, Turul Cataloniei, dar și cel al Țării Bascilor. În toate aceste competiții, Alejandro Valverde l-a învins pe marele său rival, Alberto Contador. Din aceste triumfuri majore, reținem și victoriile din etapele regină din Catalonia și din Țara Bascilor.

Înaintea mult iubitului său sezon de curse clasice, Valverde ajungea astfel la impresionantul număr de 100 de victorii în cariera profesionistă de ciclist. O bornă cu adevărat impresionantă pentru un non-sprinter. Revenind însă la firul cronologic al evenimentelor, ajungem inevitabil la clasicele din Ardeni.

Într-un stil cât se poate de personal, el s-a impus atât în Săgeata Valonă, cât și în Liege-Bastogne-Liege. Mai mult decât atât, într-un gest rarisim de umanitate, Alejandro Valverde a donat întreaga sumă cuvenită învingătorului din Liege-Bastogne-Liege familiei lui Michele Scarponi, decedat cu doar o zi înainte într-un tragic accident de circulație.

De aici încolo, a urmat o mică pauză pentru Alejandro Valverde. În prima parte a sezonului se adunaseră deja 13 victorii individuale în variile curse și clasamente în care a luat parte. Destul de impresionant pentru un rutier de 37 de ani, nu-i așa?

Urmau acum campionatele naționale, marile tururi și campionatele mondiale de șosea. O primă și singură înfrângere majoră a venit în cursa de șosea a campionatelor naționale. În acea zi, Valverde s-a clasat “doar” al doilea, în urma lui Jesus Herada, coechipierul său de la Movistar.

La fix o săptămână distanță după acest eveniment, Alejandro Valverde venea la startul Turului Franței din postura de co-lider al formației Movistar. Înaintea debutului în Marea Buclă, El Bala își anunțase sprijinul total pentru Nairo Quintana, dar oare, forma celor doi nu ar fi trebuit să indice contrariul?

Pe o ploaie câinească, Alejandro Valverde a luat startul în contratimpul individual de la Dusseldorf. Din păcate pentru el, doar șapte kilometri a mai parcurs. În încercarea sa de a aborda un viraj al traseului într-o manieră ceva mai riscantă, Valverde a căzut și și-a zdrobit rotula piciorului. Abandonul a fost iminent și din nefericire, cel mai bun sezon al carierei sale se încheia în cel mai dramatic mod cu putință.

Aflat în probabil cea mai bună formă sportivă a vieții sale în 2017, Alejandro Valverde ne-a demonstrat tuturor că vârsta e doar un număr aflat în actul de identitate și nimic mai mult. Fel de fel de pseudo-specialiști s-au apucat să-l compare cu un vin vechi, dar rămâne un singur mare semn de întrebare. A îmbătrânit Alejandro Valverde vreodată cu adevărat?

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.