Care tânăr sportiv olandez vă impresionează cel mai mult, domnule Cruijff? Tom Dumoulin, băiatul de la ciclism. Într-un interviu acordat presei olandeze cu un an înainte de tragicul deces, Johan Cruijff a dat acest răspuns.

Deja aflat în prim-planul ciclismului internațional grație performanțelor din Turul Spaniei din 2015, Tom Dumoulin era deja văzut ca o viitoare stea a ciclismului. Reculul din 2016 a fost unul pasager, cu toate că, în Turul Italiei, el a deținut prestigiosul tricou roz vreme de patru zile.

După o altă performanță nu tocmai bună în a patra sa prezență în Turul Franței, Tom Dumoulin își concentra întreaga sa atenție pentru ediția centenară a Turului Italiei. Avea el însă puterea fizică și mentală de a se bate de la egal la egal cu marii corifei ai ciclismului precum Nibali și Quintana?

Dacă e să dăm un friendly reminder, în Turul Spaniei din 2015, el a fost la un pas să-și treacă în palmares prima sa victorie de mare tur din carieră. Cu doar două etape înainte de final, el a ratat această șansă istorică de a deveni primul olandez învingător în Vuelta.

Dar oare era suficient ca un tânăr precum Dumoulin să se bazeze pe talentul său ireal pentru o primă victorie de mare tur? În pregătirea sa pentru Turul Italiei, el a participat în Tirreno-Adriatico, dar succesul său a fost unul moderat. Cu toate acestea, o clasare pe locul al șaselea i-a dat niște speranțe pentru Turul Italiei.

La ediția centenară a Turului Italiei din acest an, Tom Dumoulin venea ca unul dintre principalii favoriți la victorie. Cu toate acestea, pe buzele fanilor și ale experților, numele olandezului nu era pomenit în aceeași răsuflare cu cele ale unor grei precum Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot sau Nairo Quintana.

Turul Italiei a început promițător pentru Dumoulin, iar, după victoria din contratimpul individual din etapa a zecea, totul se îndrepta către o victorie certă a olandezului. Asemeni conaționalului său, Steven Kruijswijk, blestemul batav în Giro a lovit pe final. O diaree cruntă l-a lovit în etapa a 18-a, iar de acum, ultima sa șansă era în etapa finală a Turului Italiei.

Asemeni surâsului senin pe care-l etalează Dumoulin de-a lungul curselor, soarele a ieșit pe străzile milaneze la momentul oportun. După probabil cel mai bun contratimp din carieră, Tom Dumoulin a învins concurența și a devenit primul olandez câștigător de mare tur de la Joop Zoetemelk în Turul Franței din 1980.

După răsunătorul triumf din ediția centenară a Turului Italiei, Tom Dumoulin a devenit imediat un superstar global. Imediat, fel de fel de voci au început să îl compare pe tânărul batav cu legendarul Miguel Indurain. O mare onoare, nu-i așa?

Restul sezonului a fost învăluit în mister. Absența oarecum logică din Turul Franței părea să se îndrepte către o nouă prezență în Vuelta spaniolă. Cu doar câteva zile înainte de startul competiției iberice, Dumoulin a anunțat că nu va participa în Turul Spaniei și că va prefera să își concentreze eforturile asupra probei de contratimp de la campionatele mondiale pe șosea organizate la Bergen.

În condiții meteorologice care ne-au amintit de contratimpul din prima zi a Turului Franței, Tom Dumoulin părea să fie principalul favorit la victorie. Cu toate că la start, Chris Froome și Tony Martin își amanetau și ei speranțele la victorie, logic vorbind, Dumoulin era cel mai odihnit și prin urmare, devenea favorit cert la aurul mondial.

Zis și făcut. Tom Dumoulin nu numai că și-a învins competiția. Și-a demolat-o. Niciodată, Chris Froome, spre exemplu, nu a părut un muritor de rând în comparație cu tânărul leu olandez. De altfel, deși plecat după Froome, Dumoulin era să-l ajungă pe șosea.

O victorie uriașă și un an senzațional ni l-au adus pe Tom Dumoulin pe podiumul prestigiosului trofeu Velo d’Or. Olandezul a fost unul dintre superstarurile acestui an și cu siguranță, în 2018, el va fi un nume de referință, din nou, în ciclismul internațional.

Asemeni editorialului semnat de Radu Naum după magistral succes al olandezului din Giro, nu pot să nu sesizez că Tom Dumoulin pare  să fie desprins din cântecele intergalactice ale lui David Bowie. Până la urmă, poate chiar și inconștient, Ground control to Major Tom al lui Bowie a fost gândit pentru geniul acestui tânăr de mare perspectivă. Până la urmă, doar un geniu poate să prevadă prezența futuristică a unui alt geniu, nu-i așa?

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.