Fausto Coppi Gino Bartali
Fausto Coppi și Gino Bartali

Asemenea cofeinei, nicotina se află sub lupa Agenției Mondiale Anti-Doping, însă nu este interzisă în acest moment sportivilor.

Conform unor cercetări, consumul de nicotină este destul de ridicat printre sportivi, iar trendul este crescător. În unele sporturi, mai bine de jumătate dintre atleți folosesc nicotina sub diferite forme, fie că e vorba de tutun de mestecat, fie că vorbim de plasturi transdermici cu nicotină.

Se pare că această creștere a determinat Agenția Mondială Anti-Doping să inițieze un program de monitorizare a consumului de nicotină, ceea ce ar putea însemna că pe viitor ar putea fi chiar interzisă cu totul.

Împreună cu cofeina, nicotina este cea mai utilizată substanță psihoactivă în lume, fiind dovedit faptul că este mai puternică decât prima și că oferă o dependență maladivă.

În schimb, utilizarea sa în sport este considerată de unii doctori ca având și beneficii precum prevenirea uscării gurii, un control mai bun asupra greutății corporale, plus sporirea atenției și concentrării.

Studiile realizate până acum pe acest subiect au vizat mai mult farmacodinamica și metodele prin care un fumător poate renunța la acest viciu, axându-se rareori pe tema efectelor pe care nicotina le poate avea asupra performanțelor sportivilor.

Mai mult, majoritatea cercetărilor care au studiat acest subiect au ajuns la concluzia că nicotina nu are nici un efect asupra performanțelor sportive, nici negativ, nici pozitiv. Doar două studii care au analizat efectele plasturilor cu nicotină și ale gumei au identificat o creștere a rezistenței și puterii.

Ce nu a fost cercetat în detaliu încă este modul în care un sportiv nefumător poate fi afectat de nicotină în momentul în care s-ar apuca de fumat, cu siguranță într-un alt mod față de un sportiv al cărui organism este deja obișnuit cu această substanță.

Mulți sportivi rămân fideli mantrei care spune că dacă ceva e bun, o cantitate mai mare de acel ceva îți va face și mai mult bine, însă cu nicotina lucrurile nu stau chiar așa. În doze mici acționează ca un stimulant, în timp ce dozele mai mari pot avea efect sedativ.

Numeroase semne de întrebare rămân însă în privința efectelor nicotinei pe termen lung, atât la nivel mental, cât și fizic. Există deja dovezi că aceasta crește riscul apariției bolilor cardiovasculare și metabolice, dar nu se cunosc încă toate efectele sale și mai ales nu este clar cum influențează nicotina performanțele sportivilor, în cazul în care o face.

1 COMMENT

  1. Articolul lasa impresia ca cei mai multi fumeaza si ca e probabil ok. Niciun ciclist nu fumeaza pt ca, pe langa nicotina, mai sunt sute de alte substante chimice daunatoare. Discutia este daca folosesc un plasture nu daca il vezi pe Froomey calare pe tzoacla cu tigara in gura.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.