Chris Froome vuelta 2017

Mitul “noii generații curate din ciclism” cade din nou odată cu anunțul UCI conform căruia Chris Froome a fost depistat cu valori duble de Salbutamol în urma unui test efectuat după etapa a 18-a din Turul Spaniei.

În etapa a 17-a, Froome pierdea pe cățărarea Los Machucos peste 40s în raport cu Vincenzo Nibali și Ilnur Zakarin, dar reușea să îl lase în urmă pe italian o etapă mai târziu, în ziua în care au fost identificate și valorile anormale de Salbutamol.

Limita impusă de WADA în utilizarea acestui medicament folosit de persoanele astmatice este de 1,000ng/ml, iar lui Froome i-a fost depistată în organism o cantitate dublă în timpul Vueltei din acest an, cursă pe care a câștigat-o în fața lui Nibali și Zakarin.

Este cunoscut faptul că liderul echipei Sky susține de mai mult timp că suferă de astm încă din copilărie, iar britanicul declară acum că simptomele s-au agravat serios chiar în timpul Turul Spaniei din acest an.

“Astmul meu s-a înrăutățit în timpul Turului Spaniei, așa că am urmat sfaturile medicului și am crescut doza. Ca de fiecare dată, mi-am luat toate măsurile pentru a fi sigur că nu folosesc mai mult decât este permis”, s-a apărat Froome într-un comunicat oficial.

Cvadruplul câștigător al Turului Franței ar putea pierde mult doritul titlu obținut în septembrie în Vuelta și s-ar putea alege și cu o suspendare, așa cum a pățit și Alberto Contador în urmă cu câțiva ani.

Interesant este că Froome și echipa sa au fost anunțați despre aceste valori anormale încă de acum trei luni, însă abia astăzi acest caz a fost făcut public.

În istoria tumultoasă a acestui sport există câteva precedente în care cicliști descoperiți că au folosit mai mult Salbutamol decât permite WADA au fost suspendați. Este vorba despre Alessandro Petacchi, care a primit o suspendare de un an în 2007 și despre Diego Ulissi, lăsat pe tușă 9 luni. Ambii cicliști aveau valori sub cea a lui Froome.

Ciclistul britanic urma să participe în Turul Italiei în 2018, în încercarea de a deveni primul rutier de la Marco Pantani încoace care realizează dubla Giro-Le Tour. UCI nu a anunțat încă nici o măsură imediată, însă este foarte probabil ca Froome să rateze sezonul 2018.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.