Înainte ca Africa să apară la modul serios pe harta ciclismului internațional, prin echipe precum defuncta Barloworld sau Team Dimension-Data și înainte de nebunia mediatică lansată de publicul numeros din Turul Ruandei, ciclismul african a avut un reprezentant aparte.

Născut în anii ’70, în Burkina Faso, Michel Bationo a fost prima perlă neagră a ciclismului african. Probabil vă amintiți de celebrul om de culoare îmbracat în galben ce arăta timpii pe tăblițe. Între 2002 și 2005, Bationo a fost omniprezent în Marea Buclă, iar povestea sa a fost una îndelung comentată în întreaga presă de ciclism a lumii.

În cele patru Mari Bucle în care a arătat diverse diferențe de timpi pe tabela de pe motocicletă, Michel Bationo a fost aproape la fel de popular ca unii cicliști. Probabil că vă amintiți deliciul cu care cei doi Radu, Naum și Banciu, comentau cu umorul specific lor despre Bationo, dar și despre Burkina Faso, țara de proveniență a celebrului moto man.

Fără îndoială, Michel Bationo a jucat un rol important în debutul secolului XXI pentru popularizarea ciclismului pe continentul negru. Cu siguranță, prezența sa efervescentă a fost doar un moment incipient pentru ceea ce astăzi trăim și vedem. Africa a dat fel de fel de nume interesante și înainte de Bationo, dar, după prezența acestuia în caravana Turului Franței, continentul african a fost luat cu adevărat în serios de elitistul cerc select al ciclismului internațional.

Michel Bationo a reprezentat doar un capitol mic, dar însemnat din istoria ciclismului african. Dacă astăzi avem un câștigător de mare tur kenyan la origini și un festin ciclistic ultramediatizat în Ruanda, i se datorează într-o oarecare măsură și celui mai popular moto man din istoria recentă a ciclismului. Până la urmă, chiar și din Ouagadogou, ciclismul poate fi un agent diplomatic mai bun decât zeci sau chiar sute de ani de politici ineficiente.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.