Riccardo Ricco

Văzut în perioada 2006-2008 drept unul dintre cei mai promițători tineri cicliști din pluton, Riccardo Riccò a reușit să își îngroape talentul indiscutabil de cățărător sub o mulțime de scandaluri de dopaj, ce i-au adus în cele din urmă o suspendare de 12 ani, care va expira abia în 2023.

“Voi avea 40 de ani când îmi va expira suspendarea, încă voi fi competitiv”, spune un Riccò plin de optimism într-un interviu acordat recent celor de la Gazzetta dello Sport. “Câteva echipe mă doresc deja, iar dacă nu voi găsi una, îmi voi crea propria echipă. Mai devreme sau mai târziu voi reveni în pluton”.

Riccò a avut o carieră scurtă, dar foarte intensă la Saunier Duval, echipă alături de care a obținut clasări în top 5 în curse precum Fleche Wallonne, Turul Lombardiei, Giro dell’Emilia, plus un loc secund la general în Turul Italiei 2008.

“Mă uit la foști colegi de-ai mei cum concurează la un nivel la fel de ridicat sau poate chiar mai ridicat. Alejandro Valverde este ca un vin, din ce în ce mai puternic cu cât îmbătrânește. Îmi place Fabio Aru. Peter Sagan este unic și un personaj bun pentru sport. Vincenzo Nibali e cel mai puternic italian”, spune Riccò într-o analiză succintă a plutonului actual.

“Acum am o gelaterie în Tenerife. Fac înghețată chiar și pentru câini, lucrurile merg bine. Îmi place să fac înghețată, dar nimic nu se compară cu dragostea mea pentru ciclism”.

“Sunt cicliștii mai ‘curați’ azi? Nu știu, nu mai sunt în pluton. Ajutorul chimic ținut sub supraveghere de către un doctor, chiar dacă e denumit doping, e mai puțin periculos decât un ipotetic Tur al Franței numai cu apă și pâine”.

“Am fost suspendat o perioadă atât de lungă pentru că întotdeauna am spus ce am gândit. Erm tânăr, exuberant și nu aveam nici o reținere. În plus, nu am avut pe nimeni alături care să mă ajute. De exemplu, Ivan Basso a fost foarte bun în a-și vinde imaginea în presă.  În plus, a fost înconjurat de oamenii potriviți”, spune Riccò, atacând veșnica dublă măsură prezentă în ciclism, prin care unii cicliști devin indezirabili, iar alții sunt primiți înapoi în ciclism cu brațele deschise deși toți au încălcat aceleași reguli.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.