inhalator astm

Salbutamolul, medicamentul ce îi dă mari bătăi de cap lui Chris Froome zilele acestea, are o lungă istorie în lumea sportului.

Acesta este un agonist specific pentru receptorii adrenergici localizați în mușchii netezi ai bronhiilor și este folosit pe scară largă pentru tratamentul astmului bronșic, eliminarea spasmelor bronhiilor și înlăturarea obturării reversibile a tractului respirator.

Studiile ce au analizat folosirea acestui medicament în scopul îmbunătățirii performanțelor sportive nu au ajuns la o concluzie tranșantă care să susțină că salbutamolul poate fi considerat un produs care îmbunătățește în mod artificial capacitatea de efort.

Cu toate acestea, mulți sportivi folosesc inhalatoare, iar dacă ne referim strict la ciclism, Simon Yates, Vincenzo Nibali și Chris Froome sunt doar câteva exemple.  De altfel, într-un articol recent de pe cyclingtips.com, un ciclist profesionist care scrie editoriale sub protecția anonimatului, dar despre care se crede că ar fi Simon Gerrans, spune că nu a văzut nicăieri mai multe inhalatoare la un loc decât într-o cursă de ciclism. Pe de altă parte, tot el susține că astmul indus de efortul uriaș este o problemă reală și foarte periculoasă pentru sportivi.

Analizând lista cu cicliști ce au fost depistați pozitiv cu Salbutamol, vom descoperi o istorie ce începe în anii ’90, dar ce iese imediat în evidență este incoerența autorităților în a stabili aceeași unitate de măsură pentru toată lumea când vine vorba de sancțiuni.

Mai concret, cicliști precum Alex Zulle, Bo Hamburger, Franco Ballerini, Miguel Indurain sau Tony Rominger au scăpat fără nici o sancțiune în anii ’90 pentru valori anormale tocmai ale aceleiași substanțe. Exemplele cu cicliști ce nu au fost suspendați continuă și după anul 2000 cu Igor Gonzalez de Galdeano, Oscar Perreiro, Leonardo Piepoli sau Eric Berthou. De fapt, sunt mai puține cazurile în care cicliștii au fost sancționați, iar spre îngrijorarea lui Chris Froome, majoritatea sunt în ultimii 10 ani.

Alessandro Petacchi a fost suspendat în 2007 un an, Matteo Trentin a primit doar două luni în același an, în timp ce Diego Ulissi și Alexandr Pliuschin au fost sancționați cu 9 luni în 2014.

Ce este unic în cazul lui Froome și lucrul care a surprins toți specialiștii este cantitatea uriașă cu care a fost depistat – 2000ng/ml – în condițiile în care limita superioară acceptată de WADA este de 1000ng/ml.

Cu toatea acestea, istoria ne arată că folosind o scuză solidă, iar cei de la Sky au resursele pentru a o produce, britanicul ar putea scăpa doar cu retragerea titlului din Vuelta și o suspendare care să nu îi afecteze tentativa de a realiza dubla Giro-Le Tour. Problema mai mare pentru Froome și compania va fi probabil îndoiala indusă și mai adânc în rândurile fanilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.