Eduard Grosu

Eduard Grosu a avut o primă jumătate de sezon bună în 2017, începută direct cu un top 10 în GP Costa degli Etruschi și continuată cu alte clasări printre cei mai buni în Turul Omanului, Turul Abu Dhabi, Tirreno-Adriatico sau Turul Croației. Deși a suferit o accidentare în Cele 4 zile de la Dunkerque, Grosu a revenit puternic la Campionatele Naționale și în Turul Sibiului, cursă în care a obținut victoria de etapă de care a fost aproape de atâtea ori în edițiile trecute. Urmările căzăturii din Cele 4 zile de la Dunkerque aveau să se simtă însă în ultima parte a sezonului, în care ciclistul celor de la Nippo-Vini Fantini nu a obținut rezultatele pe care și le dorea.

ciclism.ro: Cum a fost sezonul 2017 pentru tine? Ești mulțumit de cum a decurs?

Eduard Grosu: A fost un sezon destul de bun, am avut constanță în prima parte până la accidentarea de la Dunkerque, apoi am încercat o revenire într-un timp foarte scurt și asta mi-a cam afectat finalul de sezon deoarece fizicul a fost puțin slăbit. Sunt mulțumit 70% deoarece în multe situații a lipsit echipa pentru a putea face rezultatul maxim și în anumite situații am gestionat eu greșit cursa, asta din cauza nesiguranței din partea celor care ar fi trebuit să-mi ofere ajutor.

În Turul Omanului ai fost aproape să îl învingi pe Alexander Kristoff într-o etapă. Cum te-a afectat acea înfrângere la limită?

Cred că acel loc 2 mi-ar fi putut schimba întreg sezonul, ar fi venit imediat alte rezultate bune și probabil mai multe echipe ar fi pus ochii pe mine.

Ai obținut în 2017 prima victorie în Turul Sibiului în fața unui public numeros, a fost acela cel mai frumos moment al sezonului pentru tine?

Trăgând o linie peste sezonul 2017, cred că victoria din Turul Sibiului a fost una foarte frumoasă și cu o istorie lungă. Am fost aproape de a nu lua startul în prolog, iar apoi am ajuns să câștig etapa la câteva zile de la ziua mamei. Publicul a fost minunat și cred că a fost cea mai emoționantă victorie din carieră.

Care a fost cel mai dificil moment din punct de vedere sportiv în 2017?

Cel mai dificil moment din 2017 a fost cu siguranță căzătura din Cele 4 zile de la Dunkerque. Acolo toate planurile mele s-au dat peste cap și am pierdut mult din încredere. Am dat fizicul peste cap deoarece am grăbit revenirea și acest lucru l-am resimtit foarte tare după 2-3 luni.

2018 va fi al 5-lea sezon în care vei pedala pentru Nippo-Vini Fantini, ce te-a determinat să rămâi cu ei?

În momentul căzăturii am semnat un alt contract cu Nippo pentru 2018 și un pre-contract pentru 2019. Asta însemna că în 2018 eram legat de ei, iar pentru 2019 rămâne încă de discutat între cele două părți.

Care sunt șansele ca Nippo-Vini Fantini și Eduard Grosu să revină în Turul Italiei anul acesta?

În momentul de față nu știu nimic. Dacă RCS va decide să primim un wildcard, eu cred că voi fi prezent la start cu obiective îndrăznețe, iar dacă nu o să primim, mă voi concentra pe alte obiective mai mici. Încă sunt în stand-by cu programul pentru perioada martie-iunie.

Anul trecut ai concurat mult și în Asia, cum ți se par cursele de acolo în comparație cu cele din Europa?

Cred că am ajuns ca în Asia nivelul să fie același, chiar în anumite situații mai greu ca în Europa. Sunt echipe continentale care nu au pașaport biologic și, de multe ori, se concurează mai mult ca la amatori, cu atacuri toată ziua. Ultima parte a calendarului asiatic a fost mai mult o alegere pe ultimă sută de metri, deoarece nu mă simțeam foarte bine fizic, iar etapele erau mai scurte și așa nu-l dădeam chiar așa tare peste cap.

Ce program ai pentru prima parte a sezonului?

Calendarul meu pentru 2018 este urmatorul: Vuelta Ciclistica a la Comunidad Valenciana, Tour Cycliste International La Provence, Tour Cycliste International du Haut Var Matin, Le Tour de Langkawi.

La ce să ne așteptăm de la Eduard Grosu în 2018?

Voi încerca să fac saltul de calitate și să demonstrez că pot sa am o constanță tot anul și, de ce nu, din 2019 să fiu în rândurile unei echipe din World Tour deoarece am căpătat o anumită experiență și am nevoie de multă susținere din partea unei echipe pentru a putea aduce multe victorii.

Cum vezi revenirea Turului Romaniei după o pauză de 4 ani? La ce curse din țara noastră te vom vedea anul acesta?

Mă bucură faptul că Turul Ciclist al României se va relua. Am reușit să câștig o etapă în ultima ediție, în 2013, și dacă voi avea posibilitatea să particip anul acesta, voi încerca să câștig din nou etape și, de ce nu, dacă vor rămâne etapele prezentate, și clasamentul general. Până în acest moment, singurele competiții oficiale din România la care voi participa sunt Campionatele Naționale de Șosea.

În lumina a ceea ce se întâmplă acum cu Chris Froome, spune-ne cum vezi tu problema astmului în pluton și utilizarea inhalatoarelor de atât de mulți cicliști.

Nu văd de ce a avut un tratament special din partea UCI, iar eu sunt de părere că dacă un sportiv de performanță are o problemă de sănătate, nu poate să fie in top. În schimb, dacă cineva este sănătos și se ajută de unele medicamente, poate să adauge fizicului său acel 1-2-3% care să facă diferența.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.