ciclism.ro: În 2017 ai avut un nou rol, acela de team ambasador pentru Bahrain-Merida. Cât de bine te-ai adaptat noului tău statut?

Purito Rodriguez: Foarte bine. Într-adevăr a fost primul meu în afara plutonului, dar, datorită întregii echipe, tranziția a fost una foarte facilă. Mereu mi-a plăcut să muncesc la ceva ce are strânsă legătură cu ciclismul.

De-a lungul carierei ai marcat câte un podium în fiecare mare tur. Când consideri că ai fost cel mai aproape de victorie?

Fără doar și poate, în Turul Italiei din 2012. Am ratat acea victorie pentru doar 16 secunde.

Fanii ciclismului cunosc faptul că ai fost un excelent rutier de clasice. Care consideri că a fost cea mai bună clasică din cariera ta?

În mod paradoxal, Liege-Bastogne-Liege. Pentru mine e cea mai frumoasă cursă clasică, cu toate că nu am reușit să o câștig niciodată. Am două clasări pe podium, un loc doi și un loc trei, dar, mi-ar fi plăcut enorm să mă impun acolo.

Multă lume s-a mirat când ai anunțat retragerea din activitate la finele lui 2016. Crezi că ai mai fi putut concura măcar un sezon?

Poate chiar două! Sincer să fiu, atunci cred că a fost momentul cel mai oportun. Totuși, Olimpiada e o cursă foarte prielnică pentru a te despărți de ciclismul profesionist.

Pe cine ai considerat cel mai mare rival de-a lungul carierei tale?

Alejandro Valverde. E un ciclist care mereu câștiga clasicele și se descurca grozav și în cursele pe etape. El a fost mereu mai rapid ca mine și m-a determinat să-mi schimb viziunea asupra ciclismului.

Cine ți-a dat porecla Purito și în ce context?

În continuare, tind să cred că sunt mulți care nu știu că mă cheamă Joaquim! Purito e o poreclă foarte simpatică. Am primit-o în 2001, la primul meu sezon la profesioniști și de atunci toată lumea mă știe de Purito.

Care sunt așteptările tale și ale echipei pentru 2018?

Acest sezon e foarte important pentru echipă. În 2017, am reușit să ajungem pe podium în două mari tururi și câștigăm o clasică monument, prin Vincenzo Nibali. Toate acestea s-au petrecut în primul meu an la Bahrain-Merida și îmi doresc ca 2018 să fie un sezon și mai frumos.

Chris Froome a fost implicat recent într-un scandal de dopaj. Ce părere ai despre această situație?

Cred că e mai bine să așteptăm rezultatele oficiale și definitive de la UCI.

Ce sfaturi ar da Joaquim Rodriguez tinerilor cicliști care visează să ajungă la profesioniști?

Acest sport e unul foarte frumos, dar, totodată, foarte dificil. Ai nevoie de disciplină, seriozitate și de foarte multe ore de muncă. Dacă faci toate aceste lucruri ca la carte, rezultatele vor fi veni cu siguranță.

Un mare tur sau o cursă clasică?

Mi-ar fi plăcut o victorie într-un mare tur tocmai fiindcă am câștigat multe curse clasice. Totuși, întotdeauna am preferat clasicele.

Joaquim, un mesaj de încheiere pentru fanii ciclismului din România?

O mare îmbrățișare pentru toți fanii ciclismului din România! Sper să vă vizitez țara cu prilejul unei curse în viitor!

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.