radu naum

ciclism.ro (Paul Athes/Dragoș Zaharia): Cum comentezi dubla lui Chris Froome din 2017, pusă acum în umbră într-o mare măsură de scandalul de doping?

Radu Naum: Eu sînt adeptul teoriei conspirației. Nu cred că Ceaușescu a murit. Cred că traiește bine, mersi, în foarte mulți dintre noi. La fel și cu Armstrong în ciclism. Există culturi care nu mor, uitați cum e cu furtul și șpaga prin unele părți. Acum mai mulți ani am privit ascensiunea lui Froome pe Mont Ventoux împreună cu Michael Rasmussen, într-un pub din Sibiu. Tot timpul danezul a dat din cap în sens de negație. Dacă el n-a avut vorbe, nici eu nu mai am.

Dacă îi va fi permisă participarea în Giro și Tour, vezi posibilă o nouă dublă pentru Froome, mai ales cu o această presiune uriașă în plus?

Eu pe Froome nu-l mai văd. E un caz de dispariție.

Probabil ești la curent cu situația velodromului românesc, cum vezi această problemă a ciclismului autohton?

Nu, nu sînt la curent. Știu doar că fotbalul construiește un stadion peste un velodrom, și cred că e normal. Cei care mai practică acest sport pentru performanță în România sunt precum Amundsen și companionii săi traversând Antarctica. E bine dacă ies cu viață din această aventură.

În ultimii ani am scos capul în lume prin Grosu și Țvetcov. După părerea ta sunt doar excepții cei doi sau pot reprezenta baza unui viitor ciclism românesc care să conteze cu adevărat?

Dragi prieteni, în această țară sporturi naționale precum handbalul sau gimnastica o duc rău. Atletismul e o umbră. La ce să sperăm? Poate să fie doar ca în povestea cu schiul și tenisul de masă: emigrarea timpurie și un munte de noroc. Dar mai reprezintă acei oameni cu adevărat România?

Revenind la ciclismul de afară, cum ți s-au părut evoluțiile lui Alejandro Valverde din 2017? La o vârstă la care Contador va avea deja 2 ani de la retragere, a câștigat cam tot ce a prins până la accidentarea din Turul Franței

Marea șansă a lui Valverde a fost ca n-a avut niciodată cu adevărat mari șanse de a cîștiga Turul Franței.

Și fiindcă am ajuns și la Contador, crezi că decizia sa de a se retrage a venit la timp?

Cred că niciodată nu e prea devreme.

Într-un editorial scris pentru site-ul nostru, vorbeai foarte frumos despre Tom Dumoulin, crezi că poate fi olandezul noul star al ciclismului?

De cînd și-a dat pantalonii jos în Giro ca să se ușureze am căpătat drag de el. Nu știu de ce de la o vreme îmi plac oamenii care dau semne evidente ca sînt oameni, nu produse de sinteză. Nu știu dacă va fi noul star. Sper să nu. Pentru că a fi mare campion și mare curat ține, și nu doar în ciclism, de principiul nedeterminării al lui Heisenberg.

Dopajul mecanic devine un subiect recurent, iar de curând Fabian Cancellara a fost acuzat din nou că ar fi folosit un motor ascuns în bicicleta sa. Mai mult, sunt vehiculate tot felul de teorii în care e menționată de multe ori ipotetica complicitate a UCI, cum vezi această problemă?

Păi, toul e posibil. Acum cu Cancellara… Prinde hoțul, scoate-i roata! Ce nu înțeleg ciclismul și sportul în general că e posibil ca într-o zi omenirea să treacă pragul suportabilității minciunilor (nu e sigur, dar e posibil) și să nu mai existe cale de întoarcere. Și ar fi păcat. Sau poate nu, ne mai întoarcem la cărți. Glumesc, nu vă speriați!

Dintre tinerii cicliști de azi este vreunul care să îți atragă atenția în mod deosebit?

Sper ca micul “meu” columbian, Bernal, căruia i-am luat un interviu la Turul Sibiului, să mă facă să exclam, ca orice închipuit care se respectă: “V-am spus eu!…”. Căci, nu-i așa, avînd în vedere echipa la care e… sky is the limit!

Și o întrebare pentru nostalgicii care stăteau cu orele în fața televizoarelor în vremurile în care comentai ciclism alături de Radu Banciu: Michel Bationo sau Didi?

Bationo, clar! Le petit ardoisier! E omul care ne-a înseninat după-amiezele. Aceștia sînt eroii adevarăți. Restul…la coșul de gunoi al istoriei, cum a zis unul care n-a terminat, nici el, cursa neprins.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.