În ceva mai mult de 72 de ore, la Mallorca, Alejandro Valverde își va face îndelung așteptata revenire în prim-planul ciclismului mondial, la ceva mai mult de șase luni distanță de la teribilul accident suferit în contratimpul inaugural al Turului Franței.

La cei aproape 38 de ani, acea accidentare putea însemna foarte bine finalul carierei pentru cel neînvins. După un început imperial de 2017, în care, Valverde a stabilit noi repere istorice pentru ciclismul contemporan, acel nefericit moment de la Dusseldorf a venit în probabil cel mai nepotrivit moment al carierei. Oare cum ar fi Turul Franței cu un Valverde sănătos și aflat în forma vieții sale?

Fără îndoială, veteranul spaniol ar fi condimentat mult acțiunea din Tour, dar, e greu de crezut că ar fi putut să-l oprească în vreun fel omenesc pe Chris Froome de la o victorie previzibilă. După momentul Dusseldorf, a urmat o lungă perioadă umbrită de declarații contradictorii. Se pare că Valverde și-ar fi dorit să participe toamna trecută în clasica frunzelor moarte, Turul Lombardiei, dar, Eusebio Unzue, managerul echipei Movistar, l-a oprit.

Mai mult, Valverde era în cărți pentru o revenire pe tărâmul australian, în Tour Down Under. Toate aceste zvonuri au fost ulterior negate de opțiunile echipei Movistar pentru competiția care a deschis World Tour-ului din 2018. Astfel, s-a hotărât, de comun acord cu echipa ca Alejandro Valverde să revină în Mallorca Challenge, o competiție formată din patru concursuri distincte.

Asemeni unui erou din vechea Eladă, Valverde a optat pentru un reviriment astronomic în fața fanilor din Spania natală. Pe 25 ianuarie, legenda sa va încerca să renască din neantul aruncat de acea mică, dar aproape fatală greșeală din Turul Franței. Dacă va reuși să își arate din noua clasa, va fi aruncat și mai adânc în cărțile de istorie ale ciclismului. Dacă nu, va rămâne cu senzația certă că măcar a încercat tot ce se putea încerca.

Indiferent de simpatiile sau antipatiile ciclistice, prezența lui Alejandro Valverde va face mult bine unui pluton înțesat de Salbutamol și alte substanțe dubioase. Mai mult, la vârsta la care unii își consumă sau își vor consuma pensia, el riscă din nou totul, cu un program draconic, dar, ceva mai lejer ca odinioară.

În încheiere, e momentul să ieșim din nota obiectivă și să trecem în hotarul ceva mai romantic al ciclismului. Într-o societate în care pasiunea e anihilată din ce în ce mai mult de elementele tehnice cu care ne înțesăm existența cotidiană, trebuie să ne bucurăm că mai există asemenea oameni care își pun întreaga patimă și bucuria de a face ce le place pe un altar mistic și uneori neînțeles de nimeni.

Cuvintele sunt însă de prisos și nu ne rămâne decât să ne bucurăm de prezența acestui ultim nebun romantic al plutonului. Până la urmă, s-ar putea ca unii să plângă după el mai ceva ca după Contador, iar, subsemnatul știe prea bine acest fel de sentimente. Din păcate.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.