Cu doar o zi înainte de debutul său în noul sezon competițional, Chris Froome reapare în centrul atenției lumei ciclistice. Conform presei italiene, britanicul, aflat actualmente în epicentrul unui scandal de dopaj, va fi audiat de tribunalul anti doping al UCI. Tot aceleași zvonuri susțin că ancheta UCI ar putea începe chiar în această săptămână.

Toată povestea a ieșit la iveală la finele lui 2017, după ce, în urma unor investigații, cotidianele Le Monde și The Guardian au scos la iveală proba care îl incriminează pe Froome. Rutierul echipei Sky a fost depistat cu o doză mărită de Salbutamol, aflată la un prag dublu față limita admisă de UCI.

Până la aflarea unui rezultat clar și al unui deznodământ precis, Froome poate concura nestingherit. De altfel, britanicul va debuta în noul sezon mâine, cu ocazia primei etape din Turul Andaluziei. Prezența câștigătorului en titre din Vuelta și Le Tour a atras multe controverse în lumea ciclismului, cel mai vehement critic al acestei decizii fiind însuși David Lappartient, noul președinte UCI.

Cu câteva săptămâni în urmă, același cotidian italian a susținut faptul că Froome va fi gata să-și accepte vinovăția în schimbul unei pedepse reduse. Dacă atunci Froome și Team Sky au negat vehement zvonul italienilor, de această dată, nimeni nu a mai negat această știre.

Tribunalul anti doping al UCI a luat naștere în 2015, iar cazul lui Chris Froome va fi cu siguranță cel mai de amploare din istoria acestui for decizional. În cazul în care Froome va fi găsit vinovat, el va pierde cu certitudine victoria din Turul Spaniei, dar și medalia de bronz adjudecată în proba de contratimp individual din cadrul campionatelor mondiale de șosea din 2017 de la Bergen. De asemenea, el riscă o suspendare drastică din toate competițiile.

Chiar dacă tribunalul anti doping îl va găsi vinovat pe Chris Froome, toate părțile implicate în acest proces pot recurge la apel. Astfel, dacă cazul Froome nu va fi soluționat în timp util, acesta și-ar putea respecta calendarul inițial care presupunea participări în Turul Italiei și Turul Franței.

În vârstă de 32 de ani, Chris Froome și-a adjudecat patru victorii în clasamentul general al Turului Franței (2013, 2015, 2016, 2017) și o victorie în Turul Spaniei, în 2017. De altfel, după victoria din Vuelta, el a devenit primul om de la Bernard Hinault încoace care se impune în cele două mari tururi în același an competițional, legendarul ciclist francez reușind această performanță în 1978.

În cazul în care Chris Froome va obține victoria în Turul Italiei, el va deveni cel de-al șaptelea ciclist din istorie care își adjudecă minim un triumf în toate cele trei mari tururi. De asemenea, dacă va reuși dubla Giro-Le Tour, ar deveni primul om de la Marco Pantani încoace care câștigă cele două mari tururi în același an. Regretatul ciclist italian a reușit această performanță în 1998.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.