ciclism.ro: Domenico, un nou sezon, o nouă echipă. Ce te-a determinat să pleci de la AG2R La Mondiale la Bahrain-Merida? De altfel, cum e atmosfera în interiorul echipei?

Domenico Pozzovivo: Am luat decizia de a pleca de la AG2R după cinci petrecuți într-o echipa franceză. Mi-am dorit nespus să revin la o echipă precum Bahrain-Merida, iar un rol important aș putea spune că l-a jucat numerosul contingent italian din cadrul formației. Totuși, mare parte din decizia mea a fost datorată interesului meu de a colabora cu Vincenzo Nibali și pentru a ajuta echipa pe cățărările marilor tururi. Cât despre atmosferă, aceasta este foarte profesionistă și asta se resimte foarte mult la nivelul relațiilor interumane.

Cum este să colaborezi cu Vincenzo Nibali în cadrul aceleiași echipe?

Mă știu cu Vincenzo de foarte mulți ani. Încă de dinainte de a fi coechipieri, ne antrenam mereu împreună la Ticino. Avem o viziune similară asupra curselor și aștept cu nerăbdare să concurez alături de el în Tirreno-Adriatico.

Sezonul trecut ai reușit să pătrunzi încă o dată în top 10 în ediția centenară a Turului Italiei. Ești mulțumit de rezultatele obținute în 2017?

Bineînțeles. Sunt foarte mulțumit de ceea ce am adjudecat sezonul trecut. Am avut un nivel foarte bun pe parcursul întregului an competițional și nu am cum să uit că în Giro m-am descurcat de minune în munți. De altfel, dacă bine vă amintiți, eram în lupta pentru podium înainte de ultimul contratimp individual.

A fost abandonul din Vuelta cel mai neplăcut moment al sezonului trecut?

Fără îndoială. Ce-i drept, m-am aliniat la start cu o mică problemă de sănătate, însă, veneam după un rezultat bun în Turul Poloniei. După căzătură din Vuelta am preferat să mă recuperez acasă pentru a putea participa în Turul Lombardiei.

Ai început sezonul cu participarea în Tour Down Under. Ești mulțumit de rezultatul final?

Nu sunt mulțumit pe deplin pentru că știam că pot mai mult. Am făcut câteva greșeli cu finalul pe Willunga Hill. La acest nivel, cu atâția rutieri de valori sensibil egale, nu prea îți poți permite prea multe greșeli, dacă dorești să obții un rezultat bun. Cu toate acestea, a fost debutul sezonului și mă bucur că am putut pedala într-o țară care îmi place foarte mult.

Vreun obiectiv setat pentru Abu Dhabi Tour?

Am stat două săptămâni la Teide într-un cantonament menit să mă aducă la forma optimă pentru Abu Dhabi Tour și Tirreno-Adriatico. Sunt optimist și sper să pot lupta la victoria în ultima etapă montană din Abu Dhabi Tour.

Care sunt obiectivele principale pentru 2018? În ce mari tururi îl vom în acest an pe Domenico Pozzovivo?

Principalul meu obiectiv e victoria în Turul Italiei. Pe lânga asta, voi participa în Turul Franței, cu speranța de a-l ajuta pe Vincenzo Nibali în etapele montane. De asemenea, sper să fiu printre cei selectați la campionatele mondiale de șosea de la Innsbruck.

Dacă ar fi să alegi cea mai mare realizare a carierei tale, care ar fi aceea?

Cu siguranță, victoria de la Lago Laceno din Turul Italiei din 2012 este cea mai importantă victorie a carierei mele.

Ce părere ai de situația lui Chris Froome?

Prefer să nu comentez, tocmai fiindcă nu sunt la curent cu toate dedesubturile, dar, sper ca instanțele abilitate vor veni cu un verdict corect atât pentru el, cât și pentru sportul nostru.

Domenico, foarte mulți dintre fanii ciclismului nu cunosc mai nimic despre latura ta intelectuală. Ne-ai putea oferi mai multe detalii despre planurile tale de viitor? Ești în continuare interesată de politică, așa cum afirmai odinioară?

Interesul meu pentru politică a rămas nestrămutat. De altfel, citesc zilnic ziarele, jurnalele economice și vizionez la TV și pe internet principalele talk show-uri politice. Totodată, studiez științe motorii și educație fizică la o universitate online, care, sper să mă ajute să devin antrenor într-o bună zi.

Ești considerat ca fiind unul dintre cei mai valoroși cățărători din lume. Care e cățărarea ta preferată și de ce ai alege-o?

Vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase spuse despre mine. Ascensiunea mea preferată e Mortirolo, tocmai fiindcă e pe gustul meu și îmi permite să mă exprim la capacitatea maxmă. Totodată, când eram copil și am început să urmăresc ciclism, am sesizat că era o cățărare crucială pentru soarta clasamentului general din Giro. Acolo se putea câștiga sau pierde totul.

Domenico, un mesaj de încheiere pentru fanii ciclismului din România?

Sper să fie din ce în ce mai mulți fani și din ce în ce în ce mai mulți cicliști profesioniști. De asemenea, sper ca importanța ciclismului să crească în România și ca nivelul curselor din viitor să-mi permită până la finalul carierei mele de ciclist să concurez la un eveniment sportiv din frumoasa voastră țară, pe care, din nefericire, nu am avut ocazia să o vizitez niciodată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.