Cea de-a șasea etapă a prestigioasei curse Tirreno-Adriatico a debutat astăzi la Numana. Cicliștii încă angrenați în întrecerea italiană aveau de parcurs un traseu relativ facil, de 153 de kilometri, până la Faro. Profilul celei de-a șasea zile de concurs favoriza în teorie sprinterii și casele de pariuri mizau pe un sprint masiv.

În prima parte a zilei, plutonul a rulat într-un ritm duminical. De această lentoare a profitat Marcus Burghardt. Campionul Germaniei a făcut parte inițial dintr-un efort mai mare, dar, pe măsură ce etapa a progresat în distanță și ritm, el a rămas singur în fruntea cursei.

Ultima parte a etapei a fost marcată de condiții meteorologice imprevizibile. Un vânt puternic a pus mari probleme plutonului. Din păcate, deși părea că va ajunge către o victorie sigură, Burghardt a fost prins în cele din urmă de plutonul care gonea într-un ritm furibund în căutarea sprintului masiv.

Cu nici zece kilometri înainte de final, dezastrul a lovit pentru Chris Froome și Fernando Gaviria. Dacă Froome a fost călăuză pentru Geraint Thomas și a rămas la vatră rulând într-un ritm duminical, pentru carismaticul sprinter columbian, situația a fost diferită. Într-un moment de neatenție, Gaviria a atins roata lui Richeze și în secunda următoare s-a văzut la pământ.

Acest incident a rupt plutonul în două și i-a încurcat socotelile în mod vădit și lui Peter Sagan, cel care, a scăpat in extremis de o căzătură care l-ar fi putut scoate din joc. Din fericire, după rapidul schimb de bicicletă, slovacul a revenit în pluton și a luptat din alături de Kittel pentru victoria de etapă.

În cele din urmă, Marcel Kittel a câștigat etapa, în timp ce, Peter Sagan a fost nevoit să se recunoască învins. Podiumul zilei a fost completat de Max Richeze, coechipierul și lansatorul uzual al lui Fernando Gaviria. În primii cinci, i-am mai regăsit pe Sacha Modolo și Zdenek Stybar.

Jens Debusschere, Marco Canola și Simone Consonni au încheiat pe șase, șapte și opt, în timp ce, Edi Grosu a încheiat pe un excelent loc nouă. Pentru rutierul român, această clasare egalează cea mai bună performanță din acest an în Tirreno Adriatico, după ce, el a încheiat pe nouă în etapa a doua. Topul primilor zece clasați a fost completat de Rick Zabel, coechipierul și lansatorul lui Marcel Kittel.

Clasamentul general din Tirreno Adriatico nu a suferit nici o modificare în frunte. Astfel, Michal Kwiatkowski rămâne deținătorul tricoului albastru și are același avans de trei secunde în fața lui Damiano Caruso. Podiumul este completat de Mikel Landa, spaniolul de la Movistar având de recuperat 23 de secunde față de Kwiatkowsi.

Nici celelalte clasamente ale tricourilor distinctive aferente competiției italiene nu au suferit modificări prea mare. Astfel, chiar dacă nu a fost implicat în bătălia pentru victoria de azi, Jacopo Mosca, rămâne în fruntea clasamentului dedicat sprinterilor. Tiesj Benoot conduce în continuare în clasamentul tinerilor, în timp ce, Nicola Bagioli și-a adjudecat victoria finală în clasamentul cățărătorilor.

Tirreno-Adriatico se va încheia mâine după finalul probei de contratimp individual de 10 km care se va desfășura în jurul localității San Benedetto del Tronto.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.