Vincenzo Nibali milano sanremo 2018

În urma cu câteva zile a avut loc clasica Milano-San Remo în care Vincenzo Nibali a produs unul din cele mai neașteptate deznodăminte. S-au scris atâtea despre acea cursa și a fost analizată de oameni mult mai pricepuți decât mine încât nu ar avea rost să mă apuc să o disec. Voi relata, în schimb, ce simte un suporter al ciclismului când este martorul unei asemenea curse epice.

Cei care nu urmăresc ciclism mă întreabă cum pot sta în fața televizorului ore în șir urmărind o procesiune de cicliști care merg cot la cot pâna la final, pentru a sprinta  sau ataca în ultimii metri sau kilometri. E greu să le explic că în orice moment poate apărea ceva notabil, ca și în viață de altfel. De ce mergem în fiecare zi la serviciu ani de zile? De ce nu ne prezentăm doar în ziua salariului sau a celei în care obținem o promovare? Pentru că acelea, la fel ca și cursele câștigate implică muncă constantă, asiduă și multă dăruire. Dacă Nibali pica la kilometrul 100, nu mai câștiga cursa iar acum aș fi scris despre Sagan sau Van Avermaet, sau oricare altul. Acesta este unul din motivele pentru care mă uit ore în șir la o cursă, din respect pentru aceia care trag 5, 6 sau 7 ore în mod aparent plictisitor pentru ca la final să îmi ofere acele minute de intensitate pe care niciun alt sport nu ți le poate oferi cu atâta constanță.

Iar clipele trăite la finalul cursei de sâmbătă au meritat. Atacul italianului a fost unul îndrăzneț, pe care mulți îl vedeau doar o pierdere de timp însă ambiția și mentalitatea de învingător și-au făcut loc din nou printre strategii și calcule la secundă. Iată că încă o dată calculele au fost inexacte, cu câteva secunde dar totuși suficient ca ciclismul pur să le ia fața și să ne aducă un câștigător de mari tururi în postura de învingător în Milano-San Remo.

Nibali a fost sublim, magistral, extrem de încrezător și încăpățânat, iar sportul niciodată nu te dezamăgește. Poate nu azi, poate nu mâine, dar cândva te răsplătește pentru eforturile tale.

Curse ca cea de sâmbătă sunt cel mai puternic ambasador al ciclismului, iar cuvintele decad în fața pedalelor. Pentru ele urmăresc ciclismul!

de Alexandru Bușu

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.