Cea de-a 102-a ediția a Turului Flandrei a debutat în această dimineață, la Antwerp. Cicliștii angrenați în prestigioasa clasică monument belgiană aveau de trecut pe 18 cățărări aruncate pe un traseu de aproape 265 de kilometri pentru a ajunge la finalul zilei programat la Oudenaarde.

Primii 50 de kilometri ai zilei au fost lipsiți de istoric. Zeci de încercări de a sparge plutonul și de a forma o evadare congruentă s-au disipat, iar după prima oră de cursă, toți cicliștii erau adunați într-un grup unic. În cele din urmă, opt cicliști s-au hotărât să atace, cel mai sonor nume fiind Mads Pedersen, recent clasat pe cinci în Dwaars door Vlaanderen.

Încet, dar sigur, avansul lor a urcat. Ecartul maxim a fost atins cam pe la jumătatea cursei, atunci când, evadatorii aveau un avans de aproape cinci minute. Cu toate acestea, pe măsură ce progresa cursa și grație trenei tot mai intense propuse de Quick-Step Floors și Bahrain Merida, cei opt începeau rând pe rând să clacheze.

Astfel, ultimii 50 de kilometri ai primului monument belgian al anului aveau să decide atât învingătorul, cât și podiumul final al întrecerii din Flandra. Încet, dar sigur, Mads Pedersen a mai rămas cu alți doi rutieri în frunte, în timp ce, toți ceilalți tovarăși de evadare au fost prinși, rând pe rând, de Quick-Step Floors și compania.

Ceea ce părea a fi o ediție a Turului Flandrei s-a transformat repede într-un spectacol total. Vincenzo Nibali a dat un atac halucinant cu aproximativ 27 de kilometri rămași înainte de final. În frunte, Pedersen și compania se chinuiau să rămână la controlul cursei. În spate, Nibali se chinuia la rândul său să se desprindă față de plutonul în care erau nume sonore ale sprintului, printre care îi regăseam pe Greg van Avermaet și Peter Sagan. Cu toate acestea, altcineva a fost elementul surpriză.

Niki Terpstra, un specialist al clasicelor pe pavate, a fost cel care a dat replica câștigătorului din Milano-San Remo. Încet, dar sigur, batavul de la Quick-Step Floors a topit ecartul dintre el și Nibali. Mai mult, după ce italianul a cedat presiunii imense, Terpstra și-a continuat efortul solitar.

În scurt timp, Terpstra se regăsea în fruntea întrecerii belgiene. Rând pe rând, el i-a depășit pe cei trei evadatori rămași în joc. Singurul care a reușit să-i țină piept pentru scurt timp a fost Mads Pedersen, dar, fără o șansă reală de a păstra ritmul infernal propus de rutierul echipei Quick-Step Floors.

Sfârșitul cursei a adus și o încercare disperată a lui Peter Sagan de a-l prinde din urmă pe Terpstra. Din păcate pentru campionul mondial, efortul său a fost repede dezarmat de micul grupuleț condus de van Avermaet și Philippe Gilbert. În frunte, Terpstra intra nestingherit în ultimii kilometri și victoria sa părea bătută în cuie.

Zis și făcut. Cu un finish aflat pe o lungă linie dreaptă, Niki Terpstra și-a adjudecat prima victorie din carieră în Turul Flandrei și cea de-a doua într-o clasică monument. În spatele său, Mads Pedersen a rezistat presiunii intense propuse de mai experimentații săi companioni și la prima prezență în monumentul din Flandra încheie pe un excelent loc secund.

Pentru ultima treaptă a podiumului, Philippe Gilbert nu a avut prea mari emoții. Învingătorul de anul trecut a completat o dublă oarecum așteptată pentru Quick-Step Floors, în timp ce, Michael Valgren a fost nevoit să se mulțumească cu locul al patrulea.

Greg van Avermaet a fost the best of the rest și a completat topul primilor cinci clasați. În zona primilor zece clasați în Turul Flandrei din 2018, i-am mai regăsit, în ordine, pe Peter Sagan, Jasper Stuyven, Tiesj Benoot, Wout van Aert și Zdenek Stybar.

Paris-Roubaix este următoarea clasică monument din calendarul competițional al actualului sezon competițional. Prestigioasa întrecere din nordul Franței va avea loc duminica viitoare, pe 8 aprilie.

Turul Flandrei 2018:

1 Niki Terpstra (Ned) Quick-Step Floors

6:21:25

2 Mads Pedersen (Trek-Segafredo)

+12”

3 Philippe Gilbert (Quick-Step Floors)

+17”

4 Michael Valgren (Astana)

+20”

5 Greg Van Avermaet (BMC)

+25”

6 Peter Sagan (Bora-hansgrohe)

,,

7 Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)

,,

8 Tiesj Benoot (Lotto Soudal)

,,

9 Wout Van Aert (Veranda’s Willems Crelan)

,,

10 Zdenek Stybar (Quick-Step Floors)

,,

11 Oliver Naesen (AG2R La Mondiale)

,,

12 Dylan van Baarle (Team Sky)

,,

13 Sep Vanmarcke (EF Education First-Drapac)

,,

14 Timo Roosen (LottoNL-Jumbo)

+01’09”

15 Arnaud Demare (Groupama-FDJ)

+01’13”

16 Alexander Kristoff (UAE Team Emirates)

,,

17 Nils Politt (Katusha-Alpecin)

,,

18 Mike Teunissen (Team Sunweb)

,,

19 Edvald Boasson Hagen (Dimension Data)

,,

20 Magnus Cort (Astana)

,,

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.