Turul Alpilor a debutat astăzi cu o primă etapă foarte spectaculoasă. După startul real dat la Arco, cicliștii aveau de parcurs doar 134.6 kilometri până la finish-ul de la Folgaria. Chiar dacă distanță etapei inaugurale a fost mică, cățărările erau în meniul principal al zilei.

O evadare formată din nouă rutieri s-a format încă din primele secvențe ale zilei. Printre aceștia, l-am regăsit și pe Giulio Ciccone, cel care, la finalul zilei avea să îmbrace tricoul distinctiv dedicat celui mai bun cățărător.

Avantajul maxim al celor evadați a fost de aproximativ trei minute și jumătate, dar, spre finalul etapei, pe lunga cățărare de final a zilei, acest avans s-a topit și în cele din urmă, toți au fost prinși din urmă de principalii protagoniști ai zilei.

Finalul etapei se anunța unul incendiar. Atacurile spectaculoase nu au întârziat să apară. Întâi, Thibaut Pinot a testat nervii rivalilor săi, dar, Chris Froome și compania l-au ajuns repede din urmă. Apoi, într-o încercare de a scutura puțin plutonul, Froome a mărit puțin cadența pe finalul cățărării. De asemenea, efortul britanicului a fost repede asimilat.

În cele din urmă, Pello Bilbao a aruncat în joc tot arsenalul ofensiv. Bascul a atacat virulent pe ultimii trei kilometri și nimeni și nimic nu l-a mai putut opri pe rutierul de la Astana. Prin urmare, Bilbao câștigă atât etapă și conduce și în clasamentul general din Turul Alpilor.

Podiumul zilei a fost completat de Luis Leon Sanchez, cel care, a completat dubla pentru Astana și de tânărul Ivan Sosa, rutierul echipei Androni-Giocattoli, manageriată de marele aniversat al zilei, Gianni Savio. Thibaut Pinot i-a luat fața lui Chris Froome, pentru a încheia pe patru, în timp ce, topul primilor zece clasați, a fost completat, în ordine, de Domenico Pozzovivo, Sam Bennett, Giulio Ciccone, Ben Hermans și Fabio Aru.

Având în vedere faptul că aceasta a fost prima etapă din Turul Alpilor, clasamentul general coincide cu clasamentul etapei. Astfel, Pello Bilbao conduce în fața lui Luis Leon Sanchez cu un avans de zece secunde. Podiumul este completat de Ivan Sosa, cel care, are de recuperat 12 secunde. Thibaut Pinot și Chris Froome completează topul primilor cinci, cei doi având de recuperat un ecart de douăzeci de secunde.

Turul Alpilor va continua mâine cu etapa a doua programată să se desfășoare între localitățile Lavarone și Fiemme/Alpe di Pampeago, pe o distanță de 145.5 kilometri.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.