Cea de-a 104-a alergare a clasicei monument Liege-Bastogne-Liege a debutat cu startul festiv deja obișnuit din centrul orașului Liege. După 258.5 kilometri, cu o diferență de nivel de aproximativ 4000 de metri, cicliștii angrenați în ultima clasică monument a primăverii urmau să sosească la Ans, o suburbie a aceluiași Liege.

Prima parte a zilei a fost în mod clasic dedicată evadării. Nouă rutieri și-au adunat puterile și au format o evadare sănătoasă. Acest efort a avut un avans maxim de aproximativ cinci minute. Încet, dar sigur, pe măsură ce ne apropiam de final, Quick-Step și compania au mărit cadența și cu aproximativ treizeci de kilometri înainte de sosire, toți cei nouă evadați fuseseră deja prinși.

Adevărată cursă către gloria Liege-ului a început în ultimii 20 de kilometri. Philippe Gilbert a lansat un prim atac, dar, câștigătorul din 2011 nu a reușit să-și mențină ritmul. În scurt timp, un alt coechipier de-al său, a dat un atac letal. Nemarcat de nimeni și aparent lipsit de notorietatea altora, Bob Jungels a lansat o ofensivă serioasă.

Încet, dar sigur, campionul Luxemburgului a mărit avantajul. Astfel, la intrarea în ultimii zece kilometri, doar un miracol ar mai fi putut să stopeze primul său triumf într-un monument al ciclismului. Cu toate acestea, chiar înainte de ultima cățărare a zilei, Jelle Vanendert a lansat o contraofensivă menită să îl prindă din urmă pe Jungels.

Mai bine de jumătate din avantajul lui Jungels s-a topit pe ultima cățărare. Din cele aproximativ 50 de secunde avans, luxemburghezul a mai rămas cu 15 secunde în frunte. Cu toate acestea, el rămânea favoritul principal la victorie, judecând mai ales finalul.

În spatele său și al lui Vanendert, Romain Bardet și Michael Woods au lansat încă o ofensivă, cu speranța de a se bate pentru locurile pe podium. Ceva mai în spate, Alejandro Valverde și Julian Alaphilippe, principalii protagoniști din Săgeata Valonă, au renunțat la speranțele unei clasări pe podium și au redus gazul.

Bob Jungels a fost în cele din urmă marele laureat al zilei. Luxemburghezul de la Quick-Step Floors a avut tot timpul din lume pentru a jubila primul succes din carieră într-o clasică monument. În spatele său, Michael Woods și Romain Bardet l-au depășit pe Jelle Vanendert și au ocupat locurile doi și trei, în timp ce, Vanendert a fost nevoit să se mulțumească cu o clasare în afara topului primilor zece clasați.

Julian Alaphilippe a forțat nota pe ultima linie dreaptă, în speranța de a prinde podiumul, dar, l-a ratat la mustață. Topul primilor cinci clasați a fost completat de Domenico Pozzovivo, în timp ce, între primii zece clasați, i-am mai regăsit și pe Enrico Gasparotto, Davide Formolo, Roman Kreuziger, Sergio Henao și Jakob Fuglsang.

Câștigătorul de anul trecut și marele favorit al ediției din acest an, Alejandro Valverde, a încheiat doar pe locul 13, însă, legendarul ciclist spaniol, nu a mai forțat după ce a conștientizat că nu poate prinde victoria. La capitolul dezamăgiri mai putem menționa și alte nume, cum ar fi Tom Dumoulin, clasat pe locul 15, Dan Martin, Vincenzo Nibali sau Philippe Gilbert.

Ultima clasică monument a sezonului, Turul Lombardiei, va avea loc pe 13 octombrie.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.