Într-un sport neîndurător, soarta lui Michele Scarponi a fost la fel de neîndurătoare precum o ascensiune fulminantă de prin Turul Italiei. Începând cu 22 aprilie 2017, discutăm de Michele Scarponi la trecut. Chiar dacă nu a făcut parte din liga unora precum Contador, Nibali, Valverde sau Chris Froome, aura lui Michele Scarponi a fost una aparte.

Un cățărător excelent și un ajutor de nădejde pentru Nibali în marile triumfuri ale rechinului din Messina. Fără îndoială, victoria obținută la masa verde de Michele Scarponi în Turul Italiei din 2011 a fost indiscutabil highlight-ul unei cariere bune, dar care nu a atins niciodată apogeul scontat.

Carisma aparte a lui Scarponi și prietenia papagalului Frankie l-au adus în prim-planul unei lumi relativ macho precum e cea a ciclismului. Personalitatea prietenoasă și zâmbetul mereu prezent pe fața sa i-au fost trademark-urile de-a lungul unei cariere zbuciumate de rezultate contradictorii și de controversele vremurilor în care a concurat, a se vedea implicarea numelui său în scandalurile de dopaj de prin Italia.

În 2017, Scarponi se părea că se află într-o tinerețe de tip Valverde. Prestația sa excepțională din primăvară sezonului trecut, l-a pus cap de listă în rândul echipei Astana pentru Turul Italiei. Sigur, acest aspect a fost „favorizat” și de absența de ultim moment a lui Fabio Aru, cel care, a suferit o accidentare la genunchi.

Totul a luat o turnură dramatică în dimineața zilei de 22 aprilie. La doar câteva ore distanță după finalul din Turul Alpilor, Scarponi a mers la un antrenament lejer de dimineață. La intrarea în localitatea în care locuia alături de soția sa și de cei doi copii, destinul i-a jucat o festă fatală.

O dubă condusă de un cunoscut al tatălui său l-a izbit în plin. Până ca organele aferente să apară, Michele își dăduse deja obștescul sfârșit. O dramă fără cuvinte care a solidarizat întreaga lume a ciclismului. Din păcate, acest incident nu a fost singular în Italia, căci, o lună mai târziu, în timpul unei plimbări cu bicicleta, Nicky Hayden, campion mondial la MotoGP în 2006, a decedat în circumstanțe similare.

Sfârșitul unui asemenea caracter jovial a fost nedemn și mult prea brutal și brusc. Cu toate acestea, memoria lui Scarponi a dăinuit și va continua să o facă și în deceniile următoare. Gesturi rar întâlnite în lumea sportului profesionist din zilele au precedat acestui accident. Alejandro Valverde și-a donat întreaga sumă câștigată în Liege-Bastogne-Liege către familia lui Michele. De asemenea, Vincenzo Nibali și-a dedicat toate succesele prietenului pierdut, iar ediția centenară a Turului Italiei a readus în memoria colectivă numele lui Scarponi de-a lungul competiției.

Uneori destinul poate juca feste grotești unor oameni care nu merită așa ceva. În această categorie intră fără îndoială și Michele Scarponi. Totuși, pe cât de tristă e comemorarea sa, până la urmă, parcă mai mult contează să dai viață anilor tăi decât să ajungi la senectuți cu regretele eterne ale neputinței, nu-i așa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.