Salutare, Denis. În 2017, ai avut câteva rezultate formidabile în cursele de juniori din Spania. Ești mulțumit de ceea ce ai adjudecat în 2017?

Salut ,Paul. 2017 a fost ultimul meu an ca junior si șunt mulțumit. Am reusit să câștig Ranking National , Memorial Pere Vilardebo și Circuito Cantabro. Totodată, am avut multe clasări în top10 (cred că în aproape toate cursele în care am concurat). De asemenea, în Vuelta Talavera, am câștigat toate tricourile distinctive. Șunt bucuros cu ce am obținut anul trecut.

Te-ai bătut cot la cot cu juniorii echipelor fondate de Alberto Contador și Alejandro Valverde. La ce rang e privit ciclismul ca fenomen sportiv în Spania?

Echipele fondate de Contador și Valverde oferă oportunitatea tinerilor cicliști spanioli de a concura în categoriile de juniori. Recent, Alberto Contador a înființat și o echipă continentală. Prin urmare, cicliștii din echipa U23 care demonstrează că sunt de perspectivă, au oportunitatea de a concura în circuitul profesionist.

Din păcate, ciclismul în Spania nu e la fel de popular precum în Belgia sau Olanda. Cei mai mulți fani sunt în Țara Bascilor. Când concurezi acolo, ai impresia că ești în Turul Franței. Străzile sunt pline de oameni, indiferent că sunt curse de cadeți, de juniori sau profesioniste.

Ai plecat încă de mic din România. În ce măsură mai ești la curent cu ceea ce se întâmplă în ciclismul românesc?

Șunt la curent cu tot ce se întâmplă în ciclismul din România, mulțumită câtorva pagini de Facebook, cum ar fi ciclism.ro sau Federația Română de Ciclism. Cicliștii tineri din România sunt foarte buni și sper ca într-o bună zi să concurăm în Turul Franței.

 Ce obiective majore ți-ai trasat pentru 2018?

Datorită calităților mele și a afinității mele înspre cățărările nu foarte lungi, cred că anul acesta pot face rezultate bune. De altfel, am început anul foarte bine în Spania. În prima cursă la care am participat, una pe etape, am încheiat pe locul șapte în prima etapă și am reușit să-mi mențin locul la general.

Totodată, m-am clasat pe 14 în GP Primavera de Ontur. Acolo au concurat 197 de sportivi, pe un traseu de 155 de kilometri. În acea cursă am fost în evadare încă de la kilometri 30 și am ajuns la final cu ceilalți cicliști din evadare. Pe scurt, obiectivele mele principale sunt legate de participarea la cât mai multe curse U23 în străinătate și desigur, rezultate cât mai bune. Dacă totul merge bine, mi-ar plăcea să fiu și la campionatele mondiale.

Campionatele mondiale de la Innsbruck se potrivesc cu brio profilului tău de cățărător. Te gândești să ataci podiumul categoriei U23 în Austria?

Niciodată nu se știe cum va fi cursa, însă e foarte greu să aspir spre o clasare pe podium. Voi concura alături de sportivi foarte experimentați, unii cu prezențe în World Tour. Cu toate acestea, mă voi pregăti foarte bine și voi încerca să ajung la cel mai bun nivel posibil.

Unul dintre preferații tăi, Chris Froome, se află în acest moment în centrul unui scandal de dopaj. Ce părere ai de situația în care se regăsește marele campion britanic?

Foarte multe persoane au vorbit despre această problemă. După părerea mea, Froome nu a câștigat Vuelta datorită substanței pentru astmă. Toată lumea aștepta să fie găsit vinovat Froome de ceva doar pentru demonstra că e imposibil să ai rezultate așa de bune. Rezultatele științifice au demonstrat că Salbutamolul nu aduce îmbunătățiri semnificative. Pe lângă asta, Froome a folosit substanța într-o situație de urgență majoră.

Cei care ți-au urmărit activitatea din ultimii ani cunosc faptul că ești un excelent cățărător. Totuși, dacă ar fi să alegi o calitate ciclistică pe care să o îmbunătățești, care ar fi aceea?

Dacă ar fi să ne luăm după constituția mea fizică, cred că pot merge bine la contratimp individual. E o probă unde nu prea m-am antrenat și nu prea am folosit bicicleta de contratimp. Anul acesta vreau să mă antrenez și pe acest segment de contratimp.

Dat fiind faptul că ești un cățărător foarte iscusit, ce ascensiune preferată ai?

Sincer să fiu, nu m-am gândit niciodată care este ascensiunea mea preferată, dar, dacă ar fi să aleg, mai ales că e la noi în România, e Transfăgărășanul. Ar fi frumos dacă aș putea concura într-o cursă profesionistă care să aibă finalul în această cățărare.

 Pe când te vedem la o competiție de anvergură internațională în România?

Aștept să văd dacă voi avea oportunitatea de a concura anul acesta în Turul Sibiului sau într-o competiție importantă din România. Mi-ar plăcea foarte mult și sunt sigur că aș pregăti cu maximă seriozitate acea competiție.

Rămâne în picioare visul tău de a te bate pentru un podium într-un mare tur?

Da! Aștept să ajung în World Tour. Sunt sigur că datorită sprijinului oferit de părinții mei, dar și de cel oferit de Federația Română de Ciclism, voi putea să-mi îmbunătățesc rezultatele și să ajungă să concurez în World Tour.

Denis, un mesaj de încheiere pentru fanii ciclismului din România?

Să aibă răbdare! Sunt sigur că în viitorul apropiat, vom fi mulți cicliști români în toate marile competiții internaționale de primă mână.

Foto – Diario Informacion

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.