Turul Italie 2018

De Alexandru Bușu

Nefiind chiar un împătimit al micilor mi-am petrecut zilele libere documentându-mă despre primul mare tur al anului, Turul Italiei. Așteptarea e la final și, ca de obicei, a meritat. A 101-a ediție va porni din Ierusalim și îl va purta pe deținătorul râvnitului ,,tricou roz” până pe străzile Romei, spre Vatican. Lăsând la o parte conotațiile religioase cu care și un sugar al asocia începutul și sfârșitul turului, el ne oferă o gamă variată de etape, din care fiecare rutier își poate alege măcar una pe care să o ochească.

Turul va începe cu un contratimp individual de 9,7 km prin Ierusalim, care va fi completat de încă unul, în etapa a XVI-a de 34,2 km, ambele plate și ocazii excelente pentru Dumoulin și Froome de a pune distanțe consistente între ei și Fabio Aru, Esteban Chaves, Thibaut Pinot ori Simon Yates.

Etape cu finaluri plate vor fi și ele destule, surprinzător pentru un tur relativ rudimentar, care seacă energia concurenților. Am regăsit nu mai puțin de 7 etape plate, ale căror finaluri lasă loc liber bătăliilor între sprinteri, care, fie vorba între noi, nu s-au înghesuit neapărat la start. Revenind, etapele a II-a, a III-a, a VII-a, a XII-a, a XIII-a, a XVII-a și evident, ultima sunt ocazii clare pentru sprinteni de a-și arăta potențialul și a împușca una sau mai multe victorii.

Pe lângă acestea vom avea parte de alte 4 etape valonate, care, în funcție de specificul cursei de la momentele respective se pot încheia la un sprint redus ori cu victorii venite din evadări. Etapele a IV-a, a V-a, a X-a și a XI-a par cele mai potrivite pentru rutierii care nu au stare și preferă să petreacă zilele prin evadări.

Iar acum, piesa de rezistență a oricărui mare tur, etapele de munți înalți sunt din plin și ne răsfață încă de la auzul numelelor cățărărilor: Etna, Campo Imperatore, Zoncolan, Sappada, Prato Nevoso, Bardonecchia, Sestriere, Colle delle Finestre sau Cervinia sunt cele mai grele obstacole în fața stilatului și frumosului roz de la final.

Pe traseu avem 3 etape catalogate ca fiind de 5 stele și anume: etapa a XIV-a cu finalul pe Zoncolan și etapele a XIX-a și a XX-a cu finaluri pe Bardonecchia, respectiv Cervinia, unde pantele sunt amețitoare și tind pe alocuri să sară de 20%.

Din punctul meu de vedere, etapa regină este cea de vineri, 25 mai, care se îmbină încântător cu cele de sâmbătă din 19 respectiv 26 mai. După cum vedeți, organizatorii au avut grijă să fim liberi atunci când vor apărea scânteile pe munți, acolo unde Froome va fi nevoit să îl îndepărteze pe Dumoulin, dacă vrea al treilea mare tur consecutiv câștigat, asta cel puțin până când scandalul din Vuelta 2017 se va fi terminat.

Din 4 până în 27 mai ne așteaptă 21 de etape antrenante, meticulos combinate pe care le vom putea urmări pe același canal, în comentariul acelorași oameni, mai mult sau mai puțin plăcuți auzului.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.